Reprezentanti jsou doma! Kvalifikace byla naprosto skvělá, shodují se

Kvalifikace na mistrovství světa 2020 ve Finsku je minulostí. Do české a slovenské reprezentace zasáhlo na kvalifikaci v Lotyšsku celkem šest Sparťanů. Pojďme se podívat, jak se jim na turnaji dařilo a jaké mají z reprezentační akce pocity.

Muži A | 3. únor 2020
Reprezentanti jsou doma! Kvalifikace byla naprosto skvělá, shodují se

Martin Beneš nastoupil celkem ke dvěma utkáním, v úvodním duelu proti Lichtenštejnsku pokryl všech třináct střel a mohl se tak radovat z první vychytané nuly v kariéře a ještě k tomu při vysoké výhře 25:0. K druhému utkání nastoupil brankář Sparty proti Nizozemsku. Utkání nebylo tak lehké, jak se mohlo na začátku zdát. Nakonec se ale Češi radovali z výhry 7:1. Martin Beneš pustil za záda jediný gól. ,,Turnaj byl skvělý, věřím, že se na kvalifikaci potkala správná parta lidí, která může napsat hezký florbalový příběh. Pro mě odobně je to spousta nových zážitků, jak po sportovní tak po lidské stránce. Myslím si, že ten tým ukázal svoji sílu především v zápase proti Lotyšsku a má na čem stavět směrem k MS," říká ke kvalifikaci brankář Martin Beneš.

V nominaci se objevil také útočník Jakub Kolstrunk. Proti Lichtenštejnsku si připral dva body za gól a asistenci. Nejvíce se Jakubovi dařilo v utkání proti Nizozemsku, kdy zaznamenal dvě branky. ,,Kvalifikaci jsem si užil, byla to moje první zkušenost s mužskou reprezentací a byl jsem až překvapený, jak dobře si tým sednul a ukázal velkou sílu nejen na hřišti, ale hlavně mimo něj. Nicméně jestli chceme uspět, je před námi deset měsíců intenzivní práce v každodenním tréninkovém režimu," říká k reprezentační akci Jakub Kolstrunk.

Třetím Sparťanem, který se objevil v dresu české reprezentaci je obránce Jan Marvánek. Tři kanadské body si Jan Marvánek připsal proti Lichtenštensku, kdy dvakrát asistoval na gól a jednou vypustil dělovku téměř z půlky hřiště. ,,Jsem rád za příležitost zahrát si po semi letech za mužskou reprezentaci ostrý zápas. Buduje se zde nový tým a je skvělé být v tento okamžik jeho součástí. Zápas s Lotyšskem byl první větší zkouškou. Ukázal, že cesta, kterou jsme se vydali, může přinést ovoce, pokud vytrváme v kvalitní práci, kterou jsme nejen na hřišti v Liepaje odváděli. 

V dresu slovenské reprezentace se objevili také tři Sparťani. Prvním z nich je Michal Pažák, který absolvoval kvalifikaci jako kapitán. ,,Kvalifikace nám ukázala, že máme na víc než si myslíme, je to jen o přístupu jednotlivých hráčů, jak k tomu přistoupí na mistrovství světa. Největším ukazatelem byl zápas proti Švýcarsku, který jsme fyzicky nestíhali a od druhé třetiny nás začali přehrávat. Největší deficit tedy vidím ve fyzické připravenosti. Na druhou stranu jsme poprvé v historii porazili Nory - za to jsem velmi vděčný a můžeme se tak těšit na MS ve Finsku. Velmi děkujeme fanouškům, kteří nás v Popradě hnali za vítězstvím. Shrnul bych to tak, že cíl, který jsme si dali jsme splnili na jedničku," říká ke kvalifikaci kapitán slovenského národního týmu Michal Pažák.

Lukáš Ujhelyi patřil ke střelcům kvalifikace, dvě branky slavil například proti Maďarsku. ,,Podali jsme kvalitní výkony před skvělými domácími fanoušky a v klíčovém zápase jsme prvně v historii porazili Nory. Cíl jsme splnili a těším se na MS 2020 ve Finsku.

Šestici reprezentantů uzavírá obránce Kristian Kozák, který si připsal pouze jednu asistenci. ,,Je to super pocit postoupit na MS. Krásná atmosféra v ještě krásnějším prostředí Popradu. Mrzí mě poslední zápas proti Švýcarsku, který nám jasně ukázal, na čem musíme zapracovat směrem k MS abychom byli úspěšní," říká Kristian Kozák.

Všechny reprezentanty můžete vidět už 13.2. v utkání proti Chodovu od 19:00 v UNYP ARENĚ.

Dále čtěte