Mladší žákyně poprvé bez finálové účasti

Své poslední ligové zápasy v kalendářním roce 2019 sehrály sparťanské mladší žákyně na druhou adventní neděli. Oba naše týmy startovaly opět v Praze, modrý bojoval v prvním koši v hale Jedenáctka, červený sbíral zkušenosti ve třetím v základní škole U Obory v Uhříněvsi. Vzhledem ke zraněním a onemocněním napříč soupiskami museli trenéři provést několik rošád v zavedených sestavách, což v důsledku prospělo úplně všem. Hráčky si vyzkoušely nové herní role a situace, trenéři si mohli udělat obrázek, jak dívky fungují mimo obvyklá schémata, a rodiče si zkalibrovat subjektivní porovnání jednotlivých výkonnostních úrovní soutěže.

Mladší žákyně | 10. leden 2020
Mladší žákyně poprvé bez finálové účasti

Tým Blue

Sparta vs. Ivanti Tigers Jižní Město  / 2:6

První utkání glosuje obránkyně Adéla Trojášková, pro kterou se jednalo o vůbec první zápas za tým Blue: "V zápase jsme podcenily obranu. Pomalu jsme se vracely a soupeřky toho využily. To byl důvod, proč jsme zápas prohrály. Vše ale mohlo být jinak, pokud bychom v prvním poločase proměnily alespoň polovinu šancí, které jsme si otevřenou útočnou hrou vypracovaly." 

Sparta vs. Florbalová akademie Mladá Boleslav 2008  / 5:5

Druhý zápas hodnotí útočnice Mia Šestáková, která si rovněž užívala svou první nominaci do modrého týmu: "Hrály jsme dobře, celou dobu vyrovnaně. Na konci zápasu jsme mohly i vyhrát. Škoda, že jsme občas dostaly hloupý góly z toho, že jsme se nevracely, nebo jsme si špatně naslepo nahrály. Jinak se mi to ale moc líbilo."

Sparta vs. FbŠ Bohemians zelené / 10:5

Závěrečný zápas komentuje brankářská jednička mladších žákyň Světlana Novotná: "Z mého pohledu, po prohře a remíze, se nám tento zápas povedl. Holky se určitě více snažily. Škoda, že takhle nahoru dolů nemakaly i předchozí zápasy, že je k pořádnému výkonu vyburcovala až vidina možného sestupu do druhého koše. Ale je pravda, že jsme tentokrát měly v týmu polovinu elévek, které některé větší holky od soupeřů chvílemi na fyzičku přehrávaly. Ale ony si postupně zvykly a pomohly našemu týmu dát spoustu gólů. Opravdu jsme jako tým měly v tomhle zápase spoustu šancí, ať už proměněných gólových nebo nevyužitých. Pár gólů bylo mých, byly chytatelné, ale jinak za mě super. Vítězství nakonec a pokračování v prvním koši!"

Závěrečné slovo přidává trenér František Kovač, který s týmem turnaj absolvoval: "Někteří rodiče byli po turnaji zklamaní, že jsme se poprvé v sezóně nedostali do finále. Je ale nutné vnímat všechny okolnosti, navíc na prestiž se v této kategorii opravdu nehraje. Důležité pro mě je, že jsme tým udrželi v nejvyšším výkonnostním koši a nadále tak budeme moci měřit síly s těmi nejlepšími soupeři z Prahy a Středních Čech. Z tohoto kvalitativního pohledu by byl sestup do druhého koše nepříjemný, na druhou stranu pro tým našich kvalit by neměl být vůbec žádný problém se během jednoho ligového kola dostat zpět. Dalším důležitým aspektem turnaje pro mě bylo otestování společného nasazení hned trojice hráček ročníku 2009, z nichž dvě zatím nastupovaly pouze za druhý tým, v konkurenci starších, fyzicky vyspělejších a zkušenějších mladších žákyň, plus reakce zbytku týmu na tuto situaci. Někdo obstál na výbornou a jasně si řekl o další nominaci, někdo musí ještě trochu potrénovat či přidat v týmové souhře. Při příští nominaci budeme každopádně řešit velmi příjemné starosti."

Sestava ACS Blue: Dryáková M., Krejčí A., Novotná (G), Strouhová, Trojášková, Šestáková, Vostřáková.

Tým Red

Výkon týmu Red hodnotí trenér Jan Doležal, který s ním poprvé v sezóně turnaj absolvoval, jinak též hlavní trenér gólmanek ženské složky Sparty: "Ve třetím, posledním výkonnostním koši nelze očekávat převahu technicky výborně připravených hraček, ani týmy, které měly svou hru založenou na precizní kombinaci. Rozdílovým faktorem je tu především fyzická připravenost hráček. V té se náš tým Red, tentokrát složený z elévek a mladších žákyň, protihráčkám nevyrovnal. Výsledkově jsme se dokázali prosadit jen jediným bodem. Jedním z hlavních faktorů bylo neproměňování vytvořených šancí. Jistě máme na čem pracovat. I přesto si ale myslím, že jsou tyto zápasy skvělou školou pro naše nejmladší.

Sestava ACS Red: Čehylová K., Čehylová M. (G), Karbanová, Mrázová, Navarrová, Nováková, Vebrová.

K prvním ligovým zápasům roku 2020 nastoupí sparťanské mladší žákyně v neděli 12. ledna na pražské Děkance.