Široký kádr nemáme jen tak na ozdobu, říká trenér starších žáků Thompson

Sparťanská mládež je na tom v současné době velmi dobře, dosvědčuje to také široký kádr talentovaných hráčů kategorie starších žáků. Jak hodnotí dosavadní výsledky hlavní trenér Oliver-James Thompson můžete načíst článku věnovaném mládeži Sparty. ,,Těžko se mi dosavadní průběh sezony hodnotí… Výsledkově se zatím sezóna vyvíjí dle mých očekávání, takže jistá spokojenost je," říká na úvod Thompson.

Starší žáci A | 30. prosinec 2019
Široký kádr nemáme jen tak na ozdobu, říká trenér starších žáků Thompson

Ve starších žácích je široký kádr hráčů, který vždy poskládá dva velmi kvalitní celky. ,,Oba naše týmy se už stihly potkat v 1. koši, což jenom dokazuje, že široký kádr nemáme jen tak na ozdobu. Uvidíme, jak to bude šlapat dál. Zatím se na to hezky dívá a klukům určitě patří pochvala. V tuto chvíli vidím rezervy především v předváděné hře, a to zejména z hlediska vyrovnanosti podávaných výkonů. Ale tak vždycky je na čem pracovat a my pracujeme, takže všechno v pořádku," říká k širokému kádru Thompson. Jedná se přibližně o třicet hráčů, je těžké pracovat s tak velkou hráčskou základnou tak, aby se všichni plnohodnotně rozvíjeli? ,,Neřekl bych, že to je jednoduché, ale sešla se nám tu skupina hráčů, která je velmi talentovaná, chce pracovat a má vztah ke klubu, a to práci hodně usnadňuje. Navíc hráči, kteří spadají do této skupiny, mají v zádech rodiče, kteří je podporují prakticky na každém kroku, což je pak hodně znát," jmenuje hlavní výhody kategorie starších žáků Ojay.

Kdo z hráčů udělal v dosavadní době největší pokrok? ,,V zásadě u všech vidím posun. U některých jde spíše o herní činnosti jednotlivce, někteří zas udělali velký posun v hlavě z hlediska přístupu a zodpovědnosti, jiní zas dobře pracují s časem a efektivně ho využívají k přípravě nejen sportovní, ale i školní. Je toho dost, každý hráč má nějakou svoji cestu a velmi těžko se to dá porovnat. Kdybych měl hodnotit hru jako takovou, tak bych chtěl určitě vypíchnout Daniela Rozsévače. Příkladný přístup, chuť se učit a hlavně pracovitost, to je jen pár důvodů, proč od něj turnaj, co turnaj, vidíme lepší výkony. Jen tak dál," burcuje šéftrenér akademie Barrandov a trenér starších žáků Thompson. Kdo je v tvých očích hlavním lídrem? ,,Začnu s týmem RED, tam je jednoznačným lídrem Honza Fator. Kromě toho, že je tahounem na hřišti, tak bych zdůraznil hlavně jeho drive a chuť hrát. Na hřišti nevypustí ani metr, je to dříč a pro Spartu, pro tým by se na hřišti roztrhal. Je to osobnost. Z kluků, co hrají pravidelně za BLUE bych jako lídra označil Pepu Sedláčka. Kromě toho, že je to výjimečný hráč, je to také ukázkový příklad hráče, co to má srovnané, ví, co chce a jak toho docílit. Na hřišti i mimo něj je vždy oporou pro tým, je na něj spoleh," vyzdvihl Ojay.


Rozvoj jednotlivců je jedna věc, co ale rozvoj celého týmu, pracujete na rozvoji týmovosti? ,,Jednoznačně. Je to jedno z hlavních témat a je třeba na tom pořád pracovat. Dělat sport dlouhodobě na vrcholové úrovni není jen o herních schopnostech hráče. Je důležité, aby se hráč znal, aby věděl, co jeho tělo potřebuje z hlediska přípravy na výkon, samotného tréninku, regenerace…dále aby znal svoje silné stránky a věděl, jak je využít ve prospěch týmů. Těch témat je opravdu hodně a je třeba se o nich neustále bavit, a to nejen s hráči," vnímá důležitost Thompson.

Široká základna kvalitních hráčů může způsobovat vysokou konkurenci mezi hráči a brankáři, jak to kluci vnímají? Je to za tebe dobře, že všichni cítí, že nic nemají jisté, je to jeden z důvodu vašich dosavadních úspěchů? ,,To je otázka spíš na kluky, jak to vnímají. Za sebe můžu říct, že konkurence určitě v týmech je, a to je dobře. Z naší strany je snaha vytvořit co nejlepší prostředí pro rozvoj hráčů a k tomu konkurence neoddělitelně patří. Vliv na hru jednotlivců to určitě má. Většinou je to vliv pozitivní, ale někdy i negativní, to už jsou pak vnitřní boje kluků, které jsou pro osobnostní rozvoj jednotlivců také velmi důležité. Určitě se dá říct, že je to jeden z důvodů," říká k důležitosti konkurenčního prostředí Thompson.


Pojďme k vaší hře, víme, že jsou kluci hodně šikovní na florbalkách. ,,Naše hra se opírá o několik základních herních principů, ale pokud bych měl vypíchnout něco, čím si myslím, že jsme typičtí, tak je to paradoxně to, že jsme všichni úplně jiní, ve hře unikátní. Každý náš hráč má ve hře svůj vlastní přístup k řešení situací, jinak se rozhoduje. Myslím, že je to i jedna z naších nejsilnějších stránek ve spojení s tím, že si prakticky každý s míčkem velmi dobře rozumí," ví o přednostech svého týmu hlavní trenér a pokračuje o budoucím rozvoji hráčů.: ,,Jedno z hlavních témat doposud byla naše hra v útočném pásmu, a to zejména hra hráčů bez míčku. Určitě se chystáme s tímto tématem pracovat dál a k tomu samozřejmě zakončení, což už je takový evergreen, na tom se dá pracovat pořád."

Jaké cíle má váš tým nastaveny do letošní sezony? ,,Hlavním cílem je rozvoj hráčů nejen po florbalové a všeobecně sportovní stránce, ale i po stránce osobnostní, kdy se zaměřujeme hlavně na samostatnost. Výsledkově to je samozřejmě MČR a zlatá placka," říká jasně Thompson. 

Týmy starších žáků budeme nadále sledovat a fandit jim v jejich rozvoji, máme se jistě na co těšit!

Dále čtěte