,,Každý náš fanoušek je stejný bojovník jako naši kluci na hřišti," říká speaker Michal Vebi Veber

Sparta do nové sezony vstupila s několika novinkami. Hlavní změnou byly nové dresy, nově zrekonstruovaná UNYP ARENA, ale velmi významnou novou posilou při domácích utkáních Sparty se stal Michal Vebi Veber, speaker domácích zápasů, který do moderování dává srdce. ,,Sparta je srdcová záležitost a když přišla nabídka moderovat domácí zápasy florbalové Sparty, nemohl jsem odmítnout," říká Sparťanský speaker Michal Vebi Veber.

Klubové zprávy | Muži A | 10. listopad 2019
,,Každý náš fanoušek je stejný bojovník jako naši kluci na hřišti,

Jak vlastně přišla samotná myšlenka oslovit Michala, který měl na Spartě dva své syny, ohledně moderování domácích utkání Sparty? ,,O Michalově moderátorské činnosti jsem věděl již delší dobu, jelikož se s Michalem znám už pár let, moc dobře jsem věděl, že je to velký Sparťan a že umí ukázat své emoce navenek. Řekl jsem si, že tahle kombinace by vlastně měla skvěle fungovat, a ona funguje," připomíná hlavní důvody oslovení Michala Vebera Dan Wertheim. 

Michal s moderováním začínal na srazech nadšenců Harley Davidson, první velkou akci moderoval v roce 1996 na mezinárodním srazu Harley Davidson na Džbáně. ,,Uvádět Tři sestry nebo Die Happy s Martou Jandovou a pěti tisíci fanoušky pod pódiem je už solidní adrenalin. Teď dám sem tam nějaký ples, motorkářský sraz, konferenci nebo doprovodný program na veletrzích a pak přišla nabídka ze Sparty. Ta se neodmítá," říká o svých začátcích Vebi. 

Michal je řadu let velký Sparťan, svou vášeň pro Spartu poznal na hokeji. ,,Po revoluci a škole jsem nastoupil do fabriky, kde bylo pár starých kovaných Sparťanů, kteří mě vzali do Holešovic na hokejovou Spartu. Ta tenkrát hrála hodně odhodlaně a bojovala až do poslední chvíle a nakonec se povedlo otočit nepříznivé skóre a vyhrát - líbila se mi ta bojovnost hráčů a už mi Sparta zůstala pod kůží. Navíc jsem tam potkával fajn lidi, se kterými se dalo dobře promluvit. A protože Sparta je rodinná záležitost, tak kromě toho, že oba synové za Spartu hráli, tak samozřejmě celá rodina chodíme často i na hokej. 

Doposud Michal chodil na domácí zápasy v roli fanouška, nyní je součást organizační struktury, jak teď zápasy prožívá a co ho na moderování nejvíce baví? ,,Někdy, většinou během první třetiny si téměř "okusuju nehty", ale klukům věřím a ten stoupající výkon našeho mančaftu pak žene kupředu i mě. Nejvíce mě baví ta interakce s lidmi. Není lepší pocit než, když to kotel rozbalí, trochu to podpořím a zbytek fanoušků se postupně přidá. Tvoří se tak velké společná "Sparťanská rodina" a v tom je ta naše hlavní síla," říká s úsměvem Vebi. 

Jak probíhá příprava na takové utkání a co je na práci speakera nejtěžší? ,,Základní informace nám připraví vždy Dan Wertheim, který nám zašle harmonogram utkání, úkol mě a hlasatele Honzy Paučka je si hramonogram nastudovat a společně si pak vyjasníme jednotlivé detaily. Bez dobré přípravy by to rozhodně nešlo, protože jakmile před zápasem vezmeš mikrofon do ruky a začneš mluvit, tak už si pak nestihneš ani odskočit natož abys něco ještě připravoval. Asi nejhorší je, když se snažíš rozehřát diváky a strhnout je k fandění, ale ono to nějak nejde. To pak někdy začneš pochybovat, jestli to děláš správně. Naštěstí se to zatím vždy nakonec povedlo, protože naši fanoušci jsou prostě úžasní.  A moje poděkování patří také Veronice Jelínkové, protože to je takové "srdce klubu"," zdůrazňuje Vebi, který dnes již v průběhu domácích zápasů stojí na hlavní ploše UNYP ARENY po boku právě zmiňované Veroniky Jelínkové, která má organizaci domácích zápasů z velké části na starost.

Jak ti mohou fanoušci pomoci s podporou našeho ,,A" týmu? ,,Především velké díky kotli. V porovnání s fotbalem nebo hokejem je to zatím spíš takový kotlík, ale o to větší dík jim patří. Hodně oceňuji, že se fandí slušně. Jasně, občas si při nějakém hvizdu rozhodčího také zapískáme, ale u nás na Spartě nikdy neuslyšíš žádné vulgarismy. A zbytek fanoušků nemusí fandit zrovna hlasitým skandováním, ale aspoň tleskat v rytmu dokáže každý, ocenit potleskem dobrou akci nebo zákrok gólmana taky a zakřičet si góóóóól a řádně jeho vstřelení oslavit rzohodně taky," říká Michal Vebi Veber.  Dnes se často říká, že lidé na utkání chodí spíše koukat než fandit, myslíš, že se fanoušci stydí? ,,Sám vnímám, když jdu na hokej, že fandit Spartě ve chvíli, kdy prohrává třeba o tři góly, je hodně těžký. Na druhou stranu teď z florbalu vím, že tým to fandění periferně vnímá a naše kluky to pak motivuje a žene kupředu. Nechme tedy stud stranou a ukažme své emoce. Nebojme se uvolnit, užijme si ten zápas. Sparťan vždy bojuje až do konce a i když prohraje, tak ví, že do toho dal všechno. A každý náš fanoušek je stejný bojovník jako naši kluci na hřišti," říká Vebi a děkuje všem za podporu: ,,Díky moc za podporu. Chodí vás čím dál víc což je skvělé a to společné fandění nakonec určitě do Superfinále natrénujeme," uzavírá rozhovor Michla Vebi Veber na kterého se můžete těšit už 17. listopadu na utkání Sparta vs. Black Angels od 17:00 v UNYP ARENĚ.

Dále čtěte