Starší žákyně zapsaly čtyři body

Druhou říjnovou neděli vyrazily sparťanské starší žákyně bojovat o první body do ligové tabulky na druhý turnaj sezóny 2019/20. Tentokrát - po minulém výsledkovém neúspěchu - do druhého výkonnostního koše. Z Rudné si nakonec zpátky do hlavního města přivezly hned čtyři; za jednu výhru, jednu remízu a jednu prohru.

Starší žákyně | 18. říjen 2019
Starší žákyně zapsaly čtyři body

Sparta vs. Florbalová Akademie Mladá Boleslav / 3:3

První zápas komentuje útočnice Linda Krejčí: "I když jsme hned v první minutě dostaly úplně zbytečný gól a pak nás ještě oslabilo vyloučení, podařilo se nám rychle srovnat na 1:1. Pak už to bylo oboustranně vyrovnané utkání s množstvím šancí na obou stranách. Nerozhodný výsledek odpovídá průběhu. Myslím, že se nám první zápas povedl, jen bychom měly zapracovat na vzájemné komunikaci a nezapomínat se vracet do obrany."

Sparta vs. Rudná Panthers Praha / 4:2

Druhý zápas hodnotí útočnice Kamila Čehylová: "Celý zápas proti domácímu týmu se nám, myslím, dařilo. Jen ten poslední gól jsme dostat nemusely. Byla to zbytečná chyba naší obrany, stačilo se jenom rychleji vrátit. Což bych si dala i jako úkol do všech dalších zápasů, co nás ještě čekají. I přes tuto chybu jsme ale utkání dovedly do vítězného konce. Jen je škoda, že to nebylo větším brankovým rozdílem a místo finále jsme tak hrály o celkové třetí místo. Příležitostí ke skórování jsme měly dost."

Sparta vs. FBŠ Slavia Plzeň / 1:6

Třetí zápas popisuje útočnice Veronika Chvoštíková: "Měla jsem pocit, že jsme byly po pouze hodinové přestávce od druhého zápasu ve skupině velmi unavené. To se začalo projevovat již při rozběhávání, kdy jsme těžko chytaly dech. Na samotném zápase pak bylo špatně hlavně to, že jsme se nechaly tahat od soupeřek, nesnažily jsme se je předběhnout, pouze s nimi držet krok. To se nám navíc, vzhledem k té naší únavě, dařilo pouze ze začátku. A taky jsme spolu pořádně nekomunikovaly. Soupeřky naopak hrály dobře, až mi přišlo, že jsme se jich proto lekly a nakonec zápas vypustily... To už nesmíme dopustit v žádných dalších zápasech!"

Závěrečné slovo patří trenérovi Františku Kovačovi, který s týmem turnaj absolvoval: "Sice jsme nakonec zapsali čtyři body za jednu výhru a jednu remízu, což je po minulém turnaji v prvním koši, kde jsme bodově vyšli na prázdno, pozitivní. Na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že jsme tentokrát rozhodně měli na víc, že jsme v Rudné měli hrát finále. Když porovnám naše herní výkony a bodové zisky na prvních dvou turnajích sezóny, jsou svým způsobem paradoxní. Zatímco v prvním kole jsme většinu času předváděli lepší hru, ale nebyli ani jednou odměněni vítězstvím, ve druhém to bylo přesně naopak. V nejvyšším výkonnostním koši, kde vás k maximálnímu výkonu nutí samotná kvalita soupeře, nesmíte vypustit žádný souboj a naopak musíte proměnit každou příležitost, která se vám naskytne. Ve druhém je již úroveň některých soupeřů nižší a tak se může zdát, že stačí méně. Což může být výhodné pro méně zkušené hráčky, které se do týmu teprve zapracovávají, pro ty starší a zkušenější však musí být prioritou rovnat se s nejlepšími. A ty horší případně jasně válcovat. Ne hrát na půl plynu, protože to zrovna stačí. První zápas se sice hrál hodně stylem nahoru - dolů a vyhrát jej mohly oba týmy, takže bychom za 'spravedlivou dělbu bodů' mohli být rádi, bohužel valnou měrou jsme k takovému divokému průběhu přispěli my sami svou nedůsledností a nedůrazem. A když už jsme měli při závěrečném tlaku šanci rozhodnout ze standardky z hranice velkého brankoviště, kterou jsme navíc podpořili hrou bez brankářky, nepovedla se nám domluvená rozehrávka - a museli jsme se spokojit s jediným bodem. Nic však nebylo ztraceno, stačilo druhému soupeři nasázet více gólů než náš remízový protivník. To se nám ovšem nepodařilo, neboť jsme spálili skoro všechny vyložené šance. Obdobně jako minule proti Tigers jsme v tomto zápase umřeli na krásu - naštěstí tedy alespoň se ziskem tří bodů do celkové tabulky. Závěrečný souboj o třetí místo byl nad naše síly. Věkový, výškový a váhový průměr protihráček byl výrazně nad tím naším, stejně tak herní dovednosti a taktická vyspělost. Ano, tento zápas jsme reálně neměli šanci vyhrát, neměli jsme ho však po úvodní pětiminutovce vypustit a odchodit, jak se nakonec k mému velkému rozčarování stalo. V každém soutěžím zápase, proti každému soupeři, je totiž co nacvičovat, zkoušet, trénovat. V tomto případně třeba takticky důslednou obrannou hru, která se nám bude hodit v dalších podobných zápasech. Bohužel,  téměř všechny Sparťanky tentokrát hodily ostudně flintu do žita, nepomohlo ani poločasové burcování na lavičce. Nedá se nic dělat, z chyb je třeba se poučit - a hlavně je příště neopakovat!" 

Sestava ACS: Čehylová K., Dolejšová, Dryáková L., Hujerová (G), Chvoštíková, Klimová, Krejčí A., Krejčí L., Novotná, Strouhová, Vostřáková.

Třetí ligový turnaj čeká starší žákyně v sobotu 26. října.