Vést národní tým na domácím MS je velká výzva, říká nový trenér juniorské reprezentace Berka

Hlavním trenérem české florbalové reprezentace do 19 let se stal Jaroslav Berka. Sportovní ředitel Sparty tak povede reprezentační tým juniorů na domácím MS, které se uskuteční v květnu 2021 v České Republice.

14. říjen 2019
Vést národní tým na domácím MS je velká výzva, říká nový trenér juniorské reprezentace Berka

V kanadském Halifaxu poprvé v historii českého florbalu vyhráli Češi titul mistrů světa, když ve finále smetli favorizované Švédy 8:2. V pozicích asistentů trenéra u tohoto úspěchu byli také sportovní ředitel Sparty Jaroslav Berka a současný šéftrenér elitních týmů a individuálního rozvoje Marek Vojta. Jaroslav Berka, který v roli asistenta reprezentačního trenéra působil 4 roky, bude nyní pokračovat jako hlavní trenér. Marek Vojta bude pokračovat v pozici asistenta trenéra, součástí realizačního týmu i nadále zůstane kondiční trenér Marek Mandelbaum a také fyzioterapeutka Vendula Nechvátalová, kteří zároveň působí u elitních týmů Sparty. 

Jaroslav Berka se plně věnuje práci sportovního manažera v klubu florbalové Sparty, zároveň má jeho práce přesah do reprezentace juniorů, kde bude po čtyřech letech zastávat pozici hlavního trenéra, kde bere motivaci k výkonu své práce? ,,Jsem přesvědčen o tom, že jsme v předchozím realizačním týmu pod vedením Jirky Jakoubka odvedli velký kus práce a cítím touhu v nastavené cestě pokračovat a nadále hledat její možné vylepšení. Vést tým na domácím MS je pro mě i pro celý realizační tým především velká výzva a obrovská zkušenost do budoucích let," říká Berka hlavní důvody, proč se rozhodl přijmout nabídku stát se hlavním trenérem reprezentace U19. 

V realizačním týmu budou nadále působit lidé, které Berka dobře zná, jak ze Sparty tak ze společné práce pro reprezentaci. Nově se k týmu juniorů zapojí trenér Joonas Naava z finského velkoklubu Eraa Vikingit a Jan Pazdera, který nyní působí u kladenských Kanonýrů. "Jirka Jakoubek, který vedl reprezentaci juniorů doposud, nastoupil na plný úvazek do pozice člověka v rámci Českého Florbalu zodpovědného za rozvoj klubů a hráčů v ČR. S Joonasem si lidsky a pracovně velmi vyhovíme a vnímám ho jako člověka s perfektním pohledem na hru a vývoj florbalu obecně. Honzu Pazderu jsem se rozhodl oslovit s pozicí v realizačním týmu zaměřenou na individuální rozvoj jednotlivců, jelikož je to velmi pracovitý trenér se zaměřením na ten nejmenší detail, což oceňuji. Obecně si myslím, že je realizační tým složen z velkých odborníků ve své oblasti a mým úkolem bude tomu dát jednotný koncept a vést to vybraným směrem," popisuje důvody doplnění realizačního týmu Berka. 

Dnes jsou nároky na florbalové hráče čím dál větší, samotný florbal se za posledních pět obrovsky posunul.  ,,Je to vždycky o tom, být mezi nejlepšími 20 ve své generaci. V tomto se nic nemění. Florbal jako sport se velmi rychle vyvíjí a tak být dnes mezi nejlepšími znamená být velmi dobře připraven fyzicky i technicky, být osobností s vlastním názorem a schopností vyhodnocovat hru i samotnou týmovou spolupráci a přinést tomu týmu něco navíc. Těch oblastí, které s juniorskými reprezentanty řešíme je celá spousta a ten objem se neustále zvětšuje," potvrzuje Berka a dodává k přípravě na domácí MS: ,,S realizačním týmem budeme vycházet z věcí, které fungovaly v předešlých letech a samozřejmě hledat cestu, jak vše nadále zlepšovat. Cílem samozřejmě je se soustředit především na ten náš sportovní výkon a ne na to, kde se MS uskuteční."

Na poslední MS v Halifaxu junioři dvakrát na turnaji porazili Švédy a nakonec slavily zlato, jak moc těžké bude navázat na tento obrovský úspěch? ,,Obhajovat jakoukoliv úspěšnou pozici je obecně těžší. Osobně se neupínám k obhajobě ale k tomu, abychom my a hráči byli schopni předvést na MS nejlepší možné výkony," uzavírá rozhovor Berka.

Realizační tým florbalové reprezentace U19:

Jaroslav Berka - hlavní trenér

Joonas Naava - asistent trenéra 

Marek Vojta - asistent trenéra, individuální rozvoj hráčů

Jan Pazdera - asistent trenéra, individuální rozvoj hráčů

Martin Daněk - mentální kouč

Tomáš Fibiger - trenér brankářů 

Marek Mandelbaum - kondiční trenér

Vendula Nechvátalová - fyzioterapeut

Jakub Mudra - vedoucí týmu 

Dále čtěte