Starší žákyně zatím bez výhry

Poslední zářijovou sobotu se na svůj první turnaj nové sezóny konečně vydalo i družstvo sparťanských starších žákyň. Část hráček si však premiéru v soutěžním ročníku 2019/20 odbyla již předchozí víkend v rámci zápasů ligy dorostenek či mladších žákyň. Na rozdíl od svých mladších spoluhráček, které vyhrály všechny tři zápasy prvního kola nejvyššího výkonnostního koše, si ovšem stržky, obdobně jako dorostenky z Plzně, z Jižního Města nevezou ani jedno vítězství.

Starší žákyně | 4. říjen 2019
Starší žákyně zatím bez výhry

Sparta vs. Black Angels / 1:3

První zápas komentuje kapitánka týmu Lucie Dryáková: "Měly jsme problém s dodržováním základního rozestavení pro zónovou obranu 'čtverec', nedařil se nám ani útočný 'pětiúhelník' 2-2-1 . Taky jsme zbytečně ztrácely míčky v transportní zóně, místo abychom se zaměřily na co nejrychlejší rozehrávku a protiútok. Soupeřky toho zkušeně využívaly, často chodily ve čtyřech proti dvěma obráncům, neboť naše útočnice se nestíhaly včas vracet. Na to, že jsme byly převážně mladší žákyně, tak ale zápas hodnotím celkově pozitivně. Hrály jsme hezky."

Sparta vs. Ivanti Tigers Jižní Město / 2:4

Druhý zápas komentuje obránkyně Kamila Slováková, která jako jediná Sparťanka na konci třetího zápasu proměnila obě dvě trestná střílení: "Myslím si, že se nám zápas poměrně povedl. Vracení se do obrany už bylo lepší, než v prvním utkání, kdy jsme se hodně hledaly, ale pořád je v této činnosti co zlepšovat. Stejně tak v komunikaci, ta nám pokulhává stále! Je škoda, že když se nám podařilo zápas výsledkově dorovnat, spousta z nás polevila v nasazení, jako by už bylo hotovo. Vlastně jsme si nechaly dobrovolně nasázet další góly… Do příštích zápasů bychom měly začít na hřišti pořádně komunikovat, a ne si jen říkat mimo hřiště, že to musíme zlepšit. A hlavně nesmíme zápasy vypouštět i kdybychom vedly o 20 gólů!"

Sparta vs. FatPipe Florbal Chodov Blue / 3:4 sn

Třetí zápas, o jehož vítězi musela rozhodnout až opakovaná série samostatných nájezdů, komentuje brankářka Karolína Hujerová, která ve čtvrtek oslavila 13. narozeniny: "Zápas se mi moc líbil, bylo to drama až do poslední vteřiny. Bohužel jsme byly nakonec právě my tím smutnějším týmem. Chce to víc zamakat v tréninku, pořádně se sehrát a soupeře začít válcovat. Třeba druhý zápas proti Tigers jsme si prohrály úplně zbytečně samy. Ani tenhle nemusel dojít do nájezdů, klidně jsme mohly rozhodnout v základní hrací době. Mě osobně samozřejmě zklamaly ty nájezdy… Turnaj jsme si ale moc užila i tak!"

Závěrečné slovo patří trenérovi Františku Kovačovi, který s týmem pražský turnaj absolvoval: "Vzhledem k tomu, že jsme turnaj prvního koše odehráli v devíti hráčkách v poli, z nichž jsou věkově starší žákyně pouze dvě plus gólmanka, nehodnotím jej určitě negativně. Byť se nám nepodařilo vyhrát žádný ze zápasů, zapsali jsme jediný bod za závěrečnou remízu, a nakonec sestupujeme do koše druhého. Výsledkově jsme ostudu rozhodně neudělali, i když nám to část rodičů vzhledem k sestavě předpovídala. Naopak jsme si po druhém i třetím zápase mohli upřímně říct, že jsme si je zbytečně prohráli sami. V prvním utkání byl soupeř jednoduše lepší, herně vyzrálejší, my měli navíc trochu smůlu. Ve druhém jsme ale narazili na kvalitativně vyrovnaného soupeře. Výsledkově jsme skóre sice museli dotahovat, měli jsme ovšem herní převahu. Tu se nám však nepodařilo přetavit ve vítězství, neboť poté, co jsme skóre srovnali, opadla pozornost i nasazení většiny hráček, čehož domácí tým zkušeně využil. Mrzí především nevyužitá přesilovka z druhé části, kdy jsme vůbec nebyli schopní se dostat na balonek. V závěrečném střetnutí s B-týmem Chodova pak na rozhodující samostatné nájezdy vůbec nemuselo dojít. Soupeře jsme většinu času přehrávali. Bohužel jsme umřeli na krásu. Sparťanky dobře vycítili svou herní převahu a snažili se o bezchybná zakončení, místo aby nejprve o osudu zápasu rozhodly a až poté si užívaly ovace z hlediště za perfektní kombinační akce. Každý takový zážitek ale hráčky posouvá dál, rozvíjí jejich cit pro hru. Takže nesmutníme a těšíme se na další zápasy, ve kterých to budeme moci zúročit."

Další turnaj odehrajeme 13. října v Rudné.