Dorostenky: Tvrdý střet s realitou nejvyšší soutěže

Třetí zářijovou sobotu vyrazil nově poskládaný, ročníkově obměněný tým sparťanských dorostenek na první turnaj v nejvyšší soutěži této věkové kategorie - 1. lize dorostenek. V klubové historii jsme na této úrovni zatím nikdy nestartovali, většina našich hráček zatím nemá s takto kvalitním florbalem žádné praktické zkušenosti, a tak byl výlet do Plzně pro některá děvčata i jejich rodiče neúprosně tvrdou srážkou s realitou všedních dní. Na této kvalitativní úrovni, pokud chcete být úspěšní, totiž není čas na nějaké rozkoukávání se, sehrávání, natož na nedůraz a školácké chyby. O důsledcích podceněné individuální letní přípravy ani nemluvě.

Dorostenky | 24. září 2019
Dorostenky: Tvrdý střet s realitou nejvyšší soutěže

Sparta vs. FbŠ Bohemians / 1:23

První zápas komentuje kapitánka týmu Stela Lukovská: "V první třetině nás soupeř zaskočil dvěma velmi rychlými góly. První nám vsítil už dokonce ve čtvrté vteřině zápasu. Když jsme se oklepaly z počátečního šoku a začaly konečně hrát, bylo to už lepší. Myslím, že jsme docela dobře bránily, na druhou stranu jsme si ale nevytvořily skoro žádnou útočnou příležitost. To se zlepšilo ve druhé a třetí třetině, kdy se nám podařilo dát aspoň jeden gól. Bohužel jsme ale zároveň přestaly bránit tak dobře, jako v první třetině. Tím, jak jsme začaly více útočit, jsme otevřely prostor velkého brankoviště, kam jsme se my útočnice nestíhaly včas vracet. Soupeř tak naši obranu opakovaně přečísloval, z čehož do naší sítě napadalo hodně gólů. Naprostou většinu jsme jich inkasovaly právě z velkého brankoviště. Celkově si myslím, ze jsme nehrály zase tak spatně, jak to může podle skóre vypadat. Bohemce spadlo do naší branky skoro všechno, zatímco nám se podařilo proměnit jen jednu šanci. Myslím, že konečný výsledek 1:23 byl celkem nespravedlivý, realitě by odpovídalo tak 3:16. Měly bychom zlepšit fyzičku a rychlost, více si nahrávat, zlepšit hru pod tlakem. Bohemka do nás chodila hned, jak jsme získaly míček - a my najednou nevěděly, co s tím.

Sparta vs. Florbalová akademie MB / 1:4

Druhý zápas komentuje čerstvá posila týmu, která do Sparty v létě přestoupila z Kladna, útočnice Veronika Pavlíčková: "Myslím si, že druhý zápas byl z naší strany povedený. Sice jsme prohrály 1:4, ale na rozdíl od toho úvodního jsme hrály velice vyrovnaně. Měly jsme i dost šancí, které se nám bohužel nepodařilo proměnit. Trochu mě mrzí a štve zároveň, že zatím v turnajových zápasech nehrajeme to samé, jako na tréninku. Tam jsme schopné si dobře přihrát, držet postavení, hru uklidnit nebo naopak zrychlit, jak je třeba. Zápasové tempo je ale pochopitelně něco jiného, na tom musíme zapracovat. Věřím, že hned příště budeme lepší!"

Závěrečné slovo patří trenérovi Janu Skálovi, který s týmem plzeňský turnaj absolvoval: "Před prvním zápasem většina hráček nezvládla včasný příjezd na týmový sraz, takže nebylo možné se na debut v 1.lize připravit tak, jak by se slušelo a patřilo. Než jsme se rozkoukali, lovili jsme v první minutě dvakrát míček ze sítě. Naše hráčky bohužel neplnily nastavený takticky plán a zároveň za soupeřkami z Bohemians hrubě zaostávaly v herních činnostech jednotlivce. Skóre tak postupem času narostlo do obřích rozměrů, které se nám na konci utkání podařilo korigovat alespoň jedním čestným úspěchem. Zápas každopádně musíme hodnotit jako velmi nepovedený, zamyslet se nad příčinami tak výrazného neúspěchu a začít více a lépe pracovat v týmovém i individuálním tréninku. Na druhé utkání proti Mladé Boleslavi jsme se již pořádně připravili, jak takticky, tak běžecky - a od prvních minut se hrál úplně jiný florbal. Zápas byl velmi vyrovnaný na obou stranách. Bohužel ve druhé polovině závěrečné čísti jsme doplatili na špatné řešení finální střely v útočné třetině a přišlo klasické nedáš-dostaneš. Za tento zápas ovšem holky zaslouží malé pochválení, nicméně abychom na této úrovni mohli vůbec pomýšlet na uspět, čeká nás pořádná porce práce."

Druhý turnaj odehrajeme 6. října v pražské hale Jedenáctka. Soupeři nám budou třetí a sedmý tým tabulky Ivanti Tigers Jižní Město a FBŠ Slavia Plzeň.