,,Letos máme opět dobře poskládaný tým a super (S)partu," říká hlavní trenér Kašpárek

Po bronzovém a zároveň historickém úspěchu Sparty odstartovala příprava na další sezonu. V sestavě Ondřeje Kašpárka se událo hned několik změn, koho opět uvidíme na palubovce Podvinného Mlýna, kdo se s týmem loučí a kdo z mladých juniorů se připravuje na svou první Superligovou sezonu?

Muži A | 11. červen 2019
,,Letos máme opět dobře poskládaný tým a super (S)partu,

Bronzový tým ze sezony 2018/2019 se připravuje na další superligovou sezónu, kterou začne 15. září na půdě Otrokovic. K Ondřeji Kašpárkovi a Radku Skaličkovi se na pozici asistenta trenéra přidává Marek Vojta, šéftrenér elitních týmů, do jehož kompetence bude spadat zejména rozvoj vlastní hry a individuální rozvoj jednotlivců. V plánu je pracovat na zdokonalení tréninkového procesu "A" týmu, což bude Vojta zastřešovat. 

Již avizovanou posilou je čerstvý kapitán mistrů světa Josef Juha, který do Sparty přichází z konkurenčních Bohemians. Obranné řady vyztuží pravoruký slovenský obránce Kristián Kozák, který do sparťanských řád přestupuje z klubu ATU Košice. O sestavu se v přípravě poperou také hráči z juniorského týmu Sparty, kteří jsou odhodlání se propracovat do kádru Ondřeje Kašpárka. Tuto šanci dostalo hned šest hráčů v podobě Jana Koláře, Martina Remeše, Dana Richtra, Matyáše Velce, Matěje Čermáka a Adama Kociána. Poslední tři jmenovaní věkem stále ještě spadají do juniorského týmu. Remeš a Velc se již v Superlize dokázali vstřelit své premiérové branky, kdy se Velc prosadil proti Znojmu a Martin Remeš dokázal skórovat proti Vinohradům. 

"Jsem rád, že prostor se prosadit do sestavy dostává větší počet hráčů z juniorského kádru, kteří jsou ambiciózní a chtějí na sobě intenzivně pracovat. S trenéry intenzivně řešíme vhodné vyvážení týmu tak, aby tam byl dostatek zkušených hráčů, ale také dravé mladí a nové okyslyčení sestavy i prvků ve hře. Každý mladý hráč by do sestavy měl vnést novou energii, nicméně mládí není přednost, rozhodne výkonost na hřišti. Po úspěšném zapracování mladých hráčů z juniorského týmu v posledních letech jako byli Marek Zouzal, Jan Krejča, Michal Zeman či Marek Veselý tak dostávají svou příležitost další a právě Marek Vojta by měl být garantem za tuto oblast tak, aby v budoucnu konkurenceschopnost našich hráčů přicházejících z mládežnických týmů nadále rostla," dodává k pohybům v kádru sportovní ředitel Jaroslav Berka. 

Po úspěšné sezóně se rozhodl v klubu pokračovat obránce Radim Křenek, který hostoval z Technology Mladá Boleslav. S klubem je dohodnut na dva roky a přichází na přestup. ,,Věřím, že jsem udělal správné rozhodnutí a zažiji na Spartě nezapomenutelné momonety," říká Radim Křenek k přestupu do Sparty. Stálicí v brance zůstane Martin Beneš, který se dohodnul na dvouleté smlouvě s dvouletou opcí. Poslední letní posilou Sparty se stal Jakub Kolstrunk, který přichází z Ústí a má obrovskou motivavaci s chuť podílet se na týmových úspěších Sparty. ,,Rozhodl jsem se pro novou výzvu. Líbí se mi hlavně nastavení klubu, který funguje jako celek. Ve Spartě je spoustu skvělých mladých hráčů a já se budu snažit mezi nimi prosadit. Je to pro mě nová výzva a věřím, že se s ní vypořádám dobře," říká k přestupu do Sparty Jakub Kolstrunk

Stvrzeným přestupem do švýcarského Unihockey Regio Basel je odchod sparťanského odchovance a člena širšího kádru reprezentace ČR Ondřeje Svatoše, pro něhož je odchod do zahraničí splněným přáním a také oceněním jeho usilovné dlouhodobé práce. ,,Sváťovi přeji, aby mu jeho švýcarská mise vyšla podle jeho představ a aby nabité zkušenosti předal jednou ve Spartě zase dál," dodává Berka k odchodu pravorukého obránce, na jehož místo by měl aspirovat právě Kristián Kozák ze Slovenska. Ukončit florbalovou kariéru na nejvyšší úrovni se rozhodl slovinský rychlík Luka Časar, který se po zranění kolena snažil dostat do své původní formy a navázat na sezóny, kdy patřil k stěžejním ofenzivním hráčům Sparty. Jeho napodobuje také Robert Košir, který se spolu s Lukou rozhodl pro návrat do Slovinska a to zejména ze studijních důvodů po ukončení bakalářského studia. ,,Oba kluci jsou skvělí a mě moc mrzí, že se rozhodli pro návrat do Slovinska, i když tomu rozumím a každý z nich k tomu má pádné důvody. U Luky určitě hraje roli jeho dobrodružná povaha a touha zažívat další nové věci. Každopádně si Luka za to, co za uplynulé roky, kdy pomáhal Spartě po pádu do 1.ligy a následnému postupu do Superligy a nyní až k bronzové medialy, zaslouží obrovské poděkování a věřím, že také dorazí na vybrané superligové utkání, aby se rozloučil s fanoušky a celý klub mu mohl za jeho skvělé výkony poděkovat. U Roberta je jeho případ jiný a všichni tušíme, že jeho florbalový čas tady se ještě nevyčerpal, ovšem nyní cítí potřebu se vrátit z osobních důvodů domů a to je potřeba respektovat," přibližuje angažmá dvou slovinských hráčů sportovní ředitel klubu Jaroslav Berka. 

V další sezóně již nebudou v rudém dresu také pokračovat Milan Bína, Daniel Kalaš a David Čermák. Milan Bína se rozhodl vrátit do známého prostředí pražských Vinohrad, odkud před 3 lety do Sparty přicházel. Dan Kalaš avizoval svůj přesun do Karlových Varů z pracovních důvodů již před rokem, ovšem souhra náhod jeho pokračování ve Spartě ještě o bronzovou sezónu prodloužila. Nyní se však populární "Kágo" definitivně posouvá do nižší soutěže do týmu Hurikánů z Karlových Varů. V týmu nebude pokračovat také David Čermák, který taktéž ve své florbalové kariéře hrál pouze za Spartu. ,,U všech výše uvedených kluků hrálo roli především jejich herní vytížení a mimoflorbalové povinnosti. Pokud by při jejich věku a zkušenostech měli zásadní herní vytížení či možnost skloubení s pracovními povinnostmi, určitě bychom nalezli formu pro pokračování. S trenéry se ovšem hráči dohodli, že přenechají místo nastupující generaci a kádr tak projde novým okysličením," dodává Berka. 

Tým Sparty, který v nadcházející sezóně bude obhajovat bronzové medaile, čeká během léta několik herních bloků včetně turnaje Czech Open v kategorii Elite. Srpnovou přípravu si tým Ondřeje Kašpárka zpestří vrcholovou částí poháru, jehož jediné domácí utkání odehrají muži Sparty opět během mládežnického soustředění v Králově Dvoře za podpory budoucích nadějí Sparty. První domácí utkání odehrají muži Sparty v hale na Podvinném Mlýně v neděli 22. září od 17:00 proti FBC Bystroň Group Ostrava. 

,,Když sečtu příchody hráčů jako Juha, Kolstrunk, Kozák. Udržení klíčových hráčů. Dravé mládí z juniorky. Že máme všichni o rok více zkušeností a další semifinále za sebou tak mi vychází, že máme letos opět dobře poskládaný tým a super (S)partu," říká ke kádru hlavní trenér A týmu Ondřej Kašpárek.

Sestava ,,A" týmu mužů v sezoně 2019/2020:

Hlavní trenér: Ondřej Kašpárek

Asistent trenéra: Radek Skalička

Asistent trenéra: Marek Vojta

Brankáři:

Martin Beneš

Jan Eckhardt

Patrik Zítka

Obránci: 

Jan Marvánek

Dominik Bartoš

Radim Křenek

David Ježek

Michal Zeman

Marek Veselý

Kristian Kozák (příchod z ATU Košice)

Útočníci:

Milan Garčar

Michal Kareš

Marek Zouzal

Matěj Pruner

Jakub Burian

Jan Krejča 

Lukáš Ujhelyi

Michal Pažák

Jan Lang

Josef Juha (příchod z Bohemians)

Jakub Kolstrunk (příchod z Ústí)

Matyáš Velc (příchod z juniorky)

Matěj Čermák (příchod juniorky)

Jan Kolář (příchod z juniorky)

Martin Remeš (příchod z juniorky)

Adam Kocián (příchod z juniorky)

Dan Richtr (příchod z juniorky)

Dále čtěte