,Sparta se vyvíjí a zkvalitňuje každou sezónou," říká Michaela Deutscher

V rámci projektu ,,A co dál? Hádej a co dál" Vám přinášíme další rozhovor, a to s končící fyzioterapeutkou A týmu Michaelou Deutscher, která ve Spartě působila od roku 2013.

21. duben 2019
,Sparta se vyvíjí a zkvalitňuje každou sezónou,

Od kdy jsi ve Spartě působila, co tě do klubu přivedlo a jak vzpomínáš na své začátky ve Spartě?

Na Spartu jsem nastoupila v září 2013, kdy se celkově tvořil nový realizační tým a došlo ke spojení s SSK Future. Byla jsem rok po absolvování vysoké školy a velice mě lákalo pracovat u sportovního týmu, proto, když nabídka na Spartu přišla, neváhala jsem. Ze začátku bylo pro všechny nové, že u mužského A týmu je pravidelně fyzioterapeut a ještě žena. Takže uznávám, že úplně na začátku byla lehce nervozita, jak mě kluci přijmou, ale ihned se ukázalo, že je to skvělá parta lidí a tak to bylo po celou dobu mého působení.

Jaká byla přesně tvá funkce a náplň práce?

Moje funkce na Spartě od začátku byla fyzioterapeut, což byla lehce změna, dříve do klubu docházel masér nebo pouze zdravotník. S hráči jsem řešila dlouhodobá zranění, ale i akutní v rámci zápasů. Každým rokem se náplň mé práce rozšiřovala společně s vyvíjením klubu. Během 6 sezón, co jsem u klubu působila, se na nějaký čas do spolupráce přidal kondiční trenér a fyzioterapeut Jakub Hemr, se kterým se úroveň péče o kluky velice zvedla. Společně jsme zařadili více preventivní programy a v týdnu i fyziokonzultace, které nesloužily pouze pro hráče A týmu, ale i pro mladší kategorie. Později se k nám přidala fyzioterapeutka Vendula Nechvátalová, která s novou tváří Evou Novákovou budou s fyzioterapií u A týmu pokračovat.

V klubu jsi působila dlouho, jak se podle tvého názoru Sparta za ty léta proměnila?

Nemám porovnání s jiným klubem, ale Sparta se vyvíjela a vyvíjí neustále. Snaží se každým rokem zkvalitnět hráčský kádr, pracuje skvěle s mladšími kategoriemi, ale i celkově zvedá úroveň klubu. Jak jsem již zmiňovala, kromě stálého rozšiřování zdravotní a kondiční péče o kluky A týmu se pojmy fyzioterapie, prevence a kompenzace dostávají i do mladších kategorií, včetně trenérů. Tohle všechno je vždy práce na dlouho, nelze to vše změnit ihned, ale mě na Spartě strašně baví, že se chce něco měnit a posouvat dále. Takže věřím, že se povede ještě fyzioterapii více rozšířit a hlavně oslovit tím i mladší hráče. 

Jaká je tvá nejhezčí vzpomínka, čeho si nejvíce ceníš? Naopak, na co nebudeš vzpomínat ráda?

Nedokážu popsat nejhezčí vzpomínku, těch je za ty roky strašně moc. Od sportovních zážitků po přátelské. Můžu jen prozradit, že mi na závěr hráči a realizační tým připravili skvělé překvapení a to pro mne bude určitě jedna z těch hezkých vzpomínek. Ale pro mě práce na Spartě totiž nikdy nebyla jen „práce“. Za tu dobu se vystřídali noví hráči i trenéři a vždycky byla skvělá nálada, takže každý zápas a víkend strávený společně mě bavil. Měla jsem možnost vyrazit s A týmem do Švédska, dále se zúčastnit výjezdu s juniorskou i mužskou reprezentací a to vše jsou skvělé zážitky a zkušenosti, za které vděčím Spartě.

Asi jediné, co mi nebude chybět, jsou noční návraty ze zápasů, kdy člověk po třech hodinách spánku musí jít do práce.

S kým si v klubu nejvíce rozumíš, někdo, kdo ti přirostl k srdci a bude ti chybět?

To je otázka hodně na tělo. Jmen, kterých mi přirostlo k srdci, je více. Já si ale všech moc vážím za to, jak mě přijali. Ženský element u mužského týmu má svou funkci a na Spartě to funguje podle mne skvěle. Chybět mi na rovinu budou všichni a celkově ta sportovní atmosféra. S hráči i trenéry to přerostlo v přátelství, takže ačkoliv teď už nebudu naplno u A týmu, věřím, že nějaká forma spolupráce stále pokračovat bude. Z časových důvodů tedy už naplno spolupracovat nebudu a vznikne mi tím možnost se ještě více věnovat rozvíjení mé profese.

Tímto ještě jednou všem moc děkuji za úžasné roky, přeji všem hodně úspěchů do dalších sezón a věřím, že se budeme vídat při domácích zápasech, ale já poprvé z tribuny.


#myjsmesparta

Dále čtěte