,Druhého semifinále v řadě si cením, ale podvědomě jsme mířili výše," říká Ondřej Kašpárek

V rámci epizod ,,A co dál, hádej a co dál,, ve kterých budeme postupně odhalovat novinky v dění áčka, Vám přinášíme první díl, ve kterém budeme bilancovat uplynulou sezónu s hlavním trenérem A týmu, který má za sebou v novodobé historii nejúspěšnější superligový ročník, když v základní části sahal po zisku Prezidentského poháru, připsal do klubové kroniky rekord v počtu nasbíraných bodů a toužil po účasti v Superfinále. Co nám o průběhu sezóny Ondřej Kašpárek prozradil, čtěte níže.

11. duben 2019
,Druhého semifinále v řadě si cením, ale podvědomě jsme mířili výše,

Jak bys přiblížil fanouškům základní část a jak jsi byl spokojený se zapracováním posil do týmu?

Už před začátkem základní části jsme věděli, že bude velmi důležité zachytit „tempo“ hned v září, kdy nás čekalo 7 zápasů během 24 dnů a jakékoliv zaváhání by se pak už jen těžko napravovalo. Prohra v prodloužení prvního kola na Tatranu nás zdravě naštvala a možná i díky tomuto faktu (a Benyho „proslovu“ k týmu po zápase ve Střešovicích) jsme základní část zvládli nad očekávání. Od úvodních kol se v dobrém světle ukazovali i nové tváře (Radim Křenek, Jakub Burian, Marek Veselý). Všichni navíc bezvadně zapadli do naší kabiny. V průběhu sezóny se k nám připojil navíc Michal Pažák ze Slovenska a navrátilec Matěj Pruner, kteří se postupně zařadili do základní sestavy. Po snové první půlce sezóny přišlo první vystřízlivění v podobě dvou porážek s Bohemkou a Tatranem během prosince, kdy jsme spadli z nebes na tvrdou zem a museli začít znovu poctivě makat. Asi nejlepší výkon jsme předvedli v posledních třech kolech základní části postupně proti Vítkovicím, Boleslavi a Chodovu, kdy jsme zjistili, že můžeme skončit první a dokážeme sehrát vyrvovnané zápasy s kýmkoliv.

Jaká vládla v týmu atmosféra při spanilé jízdě 12ti výher za sebou?

Ono to bylo zvláštní. My vyhrávali i zápasy, ve kterých jsme nebyli lepší než soupeř a naskakovalo nám jedno vítězství za druhým. Po takových zápasech se pak i špatně hodnotí výkon, který není ideální, ale máte 3 body. Velkou výhodou bylo, že nikdo nepanikařil ani když jsme prohrávali. Hráči prostě věřili, že to otočí a to se jim dařilo. 

Jak jste pracovali s faktem, že jste první v tabulce, jak to vnímali hráči, jaké Vám to dalo zkušenosti, se kterými půjdete do nové sezony?

Upřímně, já jsem na něco podobného před sezónou ani nemyslel. Když se pak sezóna rozjela a my byli pořád nějak moc vepředu, tak jsem se snažil kluky udržet od koukání na tabulku a propočítávání jak by kdo s kým mohl ztratit a my odskočit, ale víte, jak je tohle nereálné. Stačí kliknout na mobil a všechno na Vás hned vyskočí. Ta první příčka po základní části byla pro tým jako jsme my až moc magická a přitahovala až moc pozornosti nejen ze strany soupeřů. Bylo to něco nového. Bohužel až nyní vím co bych udělal jinak. Co to je? To si nechám pro sebe a hráče do dalších sezón. 

Myslíš, že měl velký vliv na play-off poslední zápas základní části proti Chodovu, kde nám Prezidentský pohár unikl o vlásek?

Dneska nikdo neumí říct jaké by to bylo, kdybychom Chodov porazili v posledním kole, na KDYBY se ve sportu nehraje! Těch ztracených bodů v sezóně bylo víc a těžko říct, které byly zbytečnější. Zase na druhou stranu jsme kolikrát se štěstím vyhráli. To, že nám Prezidentský pohár unikl o vlásek sice mrzelo, ale i toto jsou prostě zkušenosti. Navíc, úspěšnost sezóny se hodnotí podle play off, takže kdybych si mohl někdy v budoucnu vybrat, tak budu raději čtvrtý po základní části a pokořím semifinále než se soustředit na hon za prvním místem po základní části.

Jak bys zhodnotil play-off, co podle tebe rozhodovalo?

Jak už jsem řekl, myslím si, že nejlepší výkon jsme podali v posledních třech kolech základní části a v play off se nám na to nepodařilo navázat. Ale považuji to za mou chybu, hráčům nic nevyčítám. Druhého semifinále ve dvou sezónách si velmi cením, ale podvědomě jsme šilhali výše a dál, takže já osobně se svou prací nejsem spokojený. Týmu to dlužím a snad je pro kluky slabou náplastí bronzová medaile.

Kdo tým opustí, kdo naopak mužský A tým posílí, jak se áčko bude chystat na následující ročník, na co se zaměří v letní přípravě a další informace se dozvíte v dalších epizodách ,,A co dál, hádej a co dál,,

#myjsmesparta

Dále čtěte