Mladší žákyně vstoupily úspěšně do nové sezony, kdy skončily dvakrát třetí!

Navázaly tak na velmi dobrou práci týmu z minulého ligového ročníku, který zakončil své působení v nejvyšším výkonnostním koši, v němž omlazená soupiska zatím bez problémů působí i nyní.

30. říjen 2018
Mladší žákyně vstoupily úspěšně do nové sezony, kdy skončily dvakrát třetí!

Mladší žákyně uspěly na prvním i druhém turnaji sezóny

Sparťanské mladší žákyně mají za sebou úspěšný vstup do soutěžní sezóny 2018/19. Na obou turnajích, které doposud odehrály, braly shodně třetí místo. Navázaly tak na velmi dobrou práci týmu z minulého ligového ročníku, který zakončil své působení v nejvyšším výkonnostním koši, v němž omlazená soupiska zatím bez problémů působí i nyní.

K úvodnímu turnaji vyrážíme poslední zářijový den do letňanské BB Arény. Prvním soupeřem nám je výrazně omlazený kádr mladoboleslavských Tygřic. Přestože zpočátku nehrajeme moc dobře – chybí větší přesnost v rozehrávce i důvtipnější kombinace, sázíme především na sólové akce – nemá nezkušený soupeř šanci na bodový zisk. Ve druhé polovině, za příznivého stavu 3:1, se totiž Sparťanky dostávají do herní pohody, hrají více hlavou a na jistotu, z čehož těží dalších pět gólů, navíc o poznání pohlednějších, než byly ty první tři. Ohrožení naší branky se naopak koná pouze po našich nevynucených chybách a je jen takříkajíc platonické. Závěrečné skóre 8:1 hovoří o průběhu zápasu zcela jasně.

Do druhého utkání, proti domácím Black Angels vstupujeme – pod vlivem prvního výsledku – bez pokory k soupeři. A podle toho to taky na hřišti vypadá. Černobílé holky ty v rudém jasně přehrávají. Sparťankám chybí nasazení, chuť jít do každého souboje, vybojovat míček pro sebe. Neurčují tempo hry, propadají v obraně, do které se často ani nestačí vracet. Ve druhé části, po důrazné trenérské domluvě o poločase, se naštěstí do zápasu vrací. Jsou aktivní na míčku, snaží se o konstruktivní rozehrávku místo zbrklých sólových akcí. Dáváme zasloužené, odpracované góly, a hlavně už soupeře téměř k ničemu nepustíme. Přes zlepšený výkon už skóre nedokážeme dotáhnout a prohráváme 4:6. I tak nám ale tento zápas dal hodně pozitivních impulsů do další práce. Mimo jiné si holky připomněly, že aktivní hra platí na každého soupeře.

Zápas o celkové třetí místo, který hrajeme proti Panthers Praha, je po všech stránkách vyrovnaný. Výsledky obou poločasů 1:1 odpovídají situaci na hřišti. Hraje se sice v pěkném tempu nahoru dolů, ale nikdo nechce udělat zbytečnou chybu, obranná činnost je zodpovědná před oběma brankami. Nejlepší kombinační akce končí na gólmanech, kteří podávají velmi dobrý výkon. My skórujeme střelami ze střední vzdálenosti po individuálních průnicích, soupeř zase díky šťastným zakončením zpoza naší branky, respektive z téměř nulového úhlu. Zápas tak musí rozhodovat až samostatné nájezdy, na které vítězíme v poměru 2:1.

Bezproblémové udržení se v nejvyšším výkonnostním koši je pro nově složenou sestavu, v níž kromě loňských stálic ročníků 2006 a 2007 nechybí ani tři šikovné elévky a nádavkem i jedna týmová novicka, parádní výsledek na úvod sezóny.

Sestava ACS: Čehylová K., Dolejšová, Dryáková L., Dryáková M., Hujerová (G), Klimová, Kovačová, Novotná, Slováková, Strouhová V.

Druhý turnaj měl své místo v soutěžním kalendáři 21. října. Pořádali jsme jej v domácím prostředí, v hale krčského gymnázia Nový PORG. Texas Longhorns DDM Praha 6 byl soupeřem, který nás na úvod příliš neprověřil. Góly od něj totiž dostáváme pouze po našich nevynucených chybách. První poločas jasně určujeme průběh hry. Protihráčky do konce nedotáhnou snad jedinou kombinační akci, veškeré pokusy o zakončení jsou náhodné po nahození míčku k naší brance, případně nepřesné střely z velké dálky. Ve druhé půli trochu polevujeme v obranné činnosti, což se i negativně promítá na výsledném skóre 7:4. O vítězství se však nebojíme v žádné pasáži zápasu.

Obdobně jako na minulém turnaji, i dnes jdou Sparťanky do souboje s Black Angels namlsané relativně jednoduchou výhrou v prvním zápase. Přestože jsou na to naše hráčky opakovaně upozorněny, nestíhají se v prvním dějství – stejně jako minule – divit, jaký průvan jsou jim v obranném pásmu holky z Letňan schopné vyrobit. Po deseti minutách prohráváme zcela zaslouženě 2:5. Pomalé vracení se do obranné formace, nepřistupování ke střelkyním, nedůsledné blokování rozehrávky standardní situace, špatné obranné rozestavení při další standardce a nepozornost gólmanky při střele od půlky. To jsou naše prohřešky, které vyústily v gólový zápis soupeřek. Naše akce jsou sice pohledné, ať už se jedná o postupný kombinační útok nebo rychlá individuální zakončení, žel je jich pomálu. A tak stejně jako na prvním turnaji přichází o pauze zápasu proti BA důrazná trenérská domluva – a druhý poločas už je z naší strany o poznání lepší. Hráčky se více koncentrují na průběh hry, snaží se nevynechat jediný souboj o míček, být důsledné při bránění. Odměnou je jim vítězství ve druhé půli poměrem 3:2 a poznání, že kdyby tak, jako druhou desetiminutovku, odehrály celý zápas, byla by to navýsost vyrovnaná partie.

Nedávná historie se pak opakuje ještě jednou, v závěrečném klání o třetí místo proti reprezentantkách Florbalové akademie Mladá Boleslav s kódovým označením Dračice, jež musí rozhodnout až samostatné nájezdy. Naše holky jsou na tom technicky i pohybově lépe, pro soupeřky zase hovoří jejich věková, výšková a váhová převaha. Průběh zápasu je vyrovnaný, vedení v první části holkám z Bolky věnujeme naší chybou v rozehrávce těsně před poločasem. Skončit čtvrté ale Sparťanky nechtějí, proto napřou všechny zbývající síly do posledního dějství a netrvá příliš dlouho, než skóre srovnávají. Gólově odskočit se jim ale nepodaří a protože posléze přichází další zbytečná chyba v obranné činnosti, začínáme se na lavičce připravovat na závěrečnou hru bez brankáře a poslední pokus o další vyrovnání. Jak ale říká stará pravda: situaci na bojišti se mění každým okamžikem. A tak když necelých 50 vteřin před koncem řádné hrací doby z podařené nečekané střely srovnáváme skóre na 3:3, jde na hřiště úplně jiný pokyn – bezchybně odbránit zbytek utkání a poté využít naší zjevné technické převahy a rozhodnout v nájezdech.  Což holky do posledního puntíku splnily a mohly se tak radovat nejen z perfektně dodržených taktických pokynů a vlastní šikovnosti v zakončení, ale pochopitelně i dalšího celkového třetího místa na ligovém turnaji.

Sestava ACS: Čehylová K., Dolejšová, Dryáková L., Dryáková M., Hujerová (G), Klimová, Novotná, Slováková, Strouhová V.

Dále čtěte