Je dobojováno, fantastická sezóna Sparty končí!

Čtvrtý zápas semifinálové série mezi Spartou a Boleslaví, stejně jako ten třetí, nepoznal vítěze v základní hrací době a muselo se tak prodlužovat. Utkání nakonec ukončil Jíří Curney sedm sekund před koncem nastaveného času a Mladá Boleslav si zahraje o titul. Sparta bohužel končí, má za sebou ovšem fantastickou sezónu a může se nyní soustředit a těšit na ještě lepší zítřky. Hrdinou zápasu ve sparťanském dresu se stal Martin Beneš, který si připsal 41 úspěšných zákroků.

30. listopad -1
Je dobojováno, fantastická sezóna Sparty končí!

Utkání začalo v hodně vysokém tempu na obou stranách a nebylo se čemu divit. Sparta neměla co ztratit a tak vsadila vše na jednu kartu, na druhé straně Boleslav zase hrála o postup a chtěla ukončit sérii co nejdřív. Oba celky se střídaly v šancích a gólových příležitostech, ovšem brankáři Bauer s Benešem byli naprosto bezchybní. V 18. minutě byl blízko ke gólu Tadeáš Chroust, trefil však pouze tyčku sparťanské brány. Otázkou bylo, zda-li hra nebyla přerušená, v ten moment se totiž Garčar se Svatošem starali o zraněného útočníka Mladé Boleslavi Jana Řehoře, který si poranil koleno o mantinel. Řehoř nakonec opustil hrací plochu a jeho ošetřování pokračovalo na boleslavské střídačce, do hry už nezasáhl. Čtyřiadvacet sekund na to už ovšem mohli hosté slavit a utkání se konečně dočkalo gólu. Na brankovišti byl velmi pohotový právě Tadeáš Chroust a dorazil balónek za Benešova záda. Do konce první třetiny stihla Boleslav trefit ještě jednu tyčku, nic víc se ale už nestalo a domácí Sparta tak odcházela do kabin s jednobrankovým mankem.

Prostřední část zápasu začala Sparta naprosto fantasticky. Už po sedmadvaceti vteřinách Svatoš našel žabičkou úplně volného Kareše a ten neměl problém překonat zaskočeného Bauera. Po sparťanském gólu hra pokračovala v podstatě ve stejném stylu jako v první třetině, opět se hrálo nahoru dolu a velmi aktivně. Znovu se však činili brankáři. Ve 31. minutě měl obrovskou příležitost Jakub Bína, Martin Beneš ovšem vytáhl fantastický zákrok a vyškrábl míček na brankové čáře. Možná se zde trochu projevilo pravidlo "nedáš, dostaneš", jelikož Spartě se o minutu později podařilo otočit skóre utkání na 2:1. Znovu zásluhou Michala Kareše, který se na hranici boleslavského brankoviště dostal k odraženému balónku a nemýlil se. V čase 32:24 přišlo první vyloučení zápasu, když na trestnou lavici musel Tadeáš Chroust za bránění ve hře. Sparťané tentokrát početní výhodu nevyužili, hosté zvládli oslabení na jedničku. Ovšem jen co se Chroust vrátil na hřiště, na lavici hříšníků putoval Pluhař, který se provinil sekáním. Ani tuto početní výhodu domácí nevyužili, navíc ji nesehráli vůbec dobře. Dvě minuty před koncem druhé části se nechal vyloučit Matěj Pruner a Boleslav trestala. Jelínek krásnou střelou do růžku branky nedal Benešovi šanci a vyrovnal na 2:2. To bylo ve druhé třetině vše, do té třetí se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Na začátku třetí třetiny byl stav brankářských zásahů 24:14 ve prospěch Martina Beneše, který měl i v prvních šesti minutách třetího dějství více práce než jeho protějšek. To ovšem neznamenalo, že by se Sparta nesnažila hrát aktivně, Boleslav se jen dostávala více do šancí. Až do jedenácté minuty poslední části základní hrací doby se Sparta mockrát na polovinu hostů nepodívala, domácí příznivci ale mohli vidět opravdu několik neuvěřitelných zákroků skvěle chytajícího Beneše. Když se Sparta dostal k balónku snažila se s ním hrát co nejdéle, trochu znervóznit hráče Boleslavi a dostat je z tempa. Ve 36. minutě byl v obrovské příležitosti boleslavský Tomašík, skákavý míček ale do branky nenasměroval. Neuspěl ani Chroust, který chtěl balónek odrazit o Beneše. Boleslavi ovšem dělala problémy i skvěle hrající obrana Sparty, která se obětavě vrhala do bloků střel. Střelecké mlčení však nakonec přetrvalo i celou třetí část, podruhé se tak v sérii muselo prodlužovat.

Prodloužení začaly oba týmy rozvážně, byť si hned ve druhé minutě nastaveného času málem srazil míček do branky Dominik Bartoš. Vše ale dobře dopadlo, Beneš zachytil balónek nohou. V 68. minutě byla Boleslav znovu velmi blízko ke vstřelení gólu, opět to byl ale maskovaný fantom ve sparťanské bráně, který vyhmátl míček na poslední chvíli z brankové čáry. Sedmadvacet sekund před koncem prodloužení si ještě vybral svůj oddechový čas boleslavský kouč Pazdera. O několik vteřinek později si svůj timeout vybral i sparťanský trenér Kašpárek na mobilizaci svých svěřenců. Následná rozehrávka však Spartě vůbec nevyšla a Jiří Curney v protiútoku zužitkoval nabídku Jana Natova a Mladá Boleslav mohla začít slavit vytoužený postup do finále. I přes to, že série dopadla 4 - 0 ve prospěch Středočechů, nebyla vůbec tak jednoznačná. Sparta ukázala, že umí být vyrovnaným a nepříjemným soupeřem.

Nejlepším hráčem za tým ACEMA Sparta Praha byl zvolen Martin Beneš, který si připsal 41 úspěšných zákroků (93,19 % úspěšnost zákroků). Za tým Technology Florbal Mladá Boleslav byl zvolen Milan Tomašík (0+0).

ACEMA Sparta Praha - Technology Florbal Mladá Boleslav 2:3 po prodloužení, stav série 0 - 4

branky: 21. Kareš, 32. Kareš - 19. Ta. Chroust, 39. Jelínek, 69. Curney, rozhodčí: Petr Černý - Jiří Janoušek, vyloučení: 1:2, využití: 0:1, zásahy brankářů: Beneš 41 - Bauer 22, po třetinách: 0:1, 2:1, 0:0, 0:1, diváci: 401

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte