Klíčové utkání Sparta nezvládla! Budeme bojovat, burcuje Martin Beneš!

Třetí semifinálové utkání v sérii Sparty a Mladé Boleslavi se jako první nerozhodovalo v základní hrací době. Sparta před vlastními fanoušky podala opravdu skvělý výkon a dotáhla zápas až do nájezdů, v nich ale podlehla poměrem 1:0 a Boleslav mohla slavit celkové vítězství 4:3. Technologové se tedy ujaly vedení 3 - 0 na zápasy a v úterý si zahrají o postup do finále.

30. listopad -1
Klíčové utkání Sparta nezvládla! Budeme bojovat, burcuje Martin Beneš!

Po vyhraném úvodním buly Sparta dlouho a trpělivě kombinovala na své polovině a nikam se nehnala, to si jí ovšem nakonec vymstilo. První velkou šanci si totiž vypracovali hosté, když se Jakub Bína dostal do samostatného úniku, Martin Beneš ale jeho úmysl fantasticky vystihl a zlikvidoval. V čase 03:23 už byl ovšem na akci hostí krátký. Jan Natov totiž zužitkoval přesnou přihrávku Jiřího Curneyho a Boleslav vedla 1:0. Sparta ovšem nepanikařila a počkala si na svou šanci. Ta přišla v 9. minutě, jelikož dvě minuty za hrubost inkasoval Pluhař. Početní výhodu sparťané sehráli parádně a mohli slavit vyrovnání. Postaral se o něj Robert Košir krásnou střelou pod horní tyčku. Spartu vyrovnávací gól nakopl a poměr sil na hřišti se překlopil ve prospěch domácích. Hra se sice přelévala ze strany na stranu, ale více ze hry měla právě Sparta. Ve 20. minutě navíc musel na trestnou lavici Tomáš Chroust za blokování hokejky a opět fantasticky sehraná přesilovka znamenala druhý gól Sparty, která otočila vývoj utkání. Jan Marvánek načasoval svou střelu dokonale a překonal tak Lukáš Bauera. Do šaten si tedy domácí odnesli jednobrankový náskok, svého soupeře navíc přestříleli v poměru 11:6.

Vstup do prostřední části se sparťanům vůbec nepovedl, hned z první šance totiž dokázala Mladá Boleslav vyrovnat. Krásná a rychlá kombinace, na jejímž konci byl Jiří Curney, který procpal balónek za brankovou čáru, znamenala změnu skóre na 2:2. Hrálo se znovu poměrně vyrovnaně, ale bez gólů. Až ve 26. minutě přišla menší průtrž, když se nejdříve prosadil boleslavský Jakub Bína a otočil na 3:2 ve prospěch hostů, a po něm Marek Koščo, který překvapil Bauera a srovnal na 3:3. Blízko k další brance byl Luka Časar ve 30. minutě, chybělo mu však pouhých pár centimetrů. Hra měla velmi plynulý spád a příliš často se nepřerušovalo. V druhé polovině druhé třetiny se činili především brankáři, kteří nehodlali připustit změnu skóre ve prospěch soupeře, byť tolik práce neměli. Čím více se blížil konec třetiny, tím více se Sparta soustředila na defenzivu, míček tedy více držela Boleslav. Druhé dějství utkání nakonec skončilo s nerozhodným skóre 3:3, třetí třetina tak slibovala velké drama.

Na začátku poslední části základní hrací doby se hra nesla ve vyrovnaném duchu, postupně však získavala na vrch Mladá Boleslav. V čase 46:27 byl po dlouhém a přesném výhozu Beneše v obrovské šanci Časar, opět jen o kousek minul. Ve 48. minutě naskočil do hry Jan Krejča a hned se dostal do velké šance, jeho tvrdá rána ovšem orazítkovala pouze tyč. I když se na balónku více držela Mladá Boleslav a opticky působila jako lepší tým, nebezpečnější byla Sparta, která se vydávala do občasných protiútoků. Až v 53. minutě přišla velmi nebezpečná příležitost hostů, když nastřelil Tomašík také tyčku. Pět minut před třetí sirénou si mladoboleslavský trenér Pazdera vzal čas na taktickou poradu a pokusil se naordinovat svým svěřencům vítěznou taktiku. Na obou týmech bylo následně vidět, že nechtějí udělat fatální chybu, která by je mohla stát zápas. Stále ovšem bylo na co se dívat. Gólu jsme se však už nedočkali, poprvé v této sérii se tedy zápas dostal až do prodloužení za stavu 3:3.

Prodloužení začaly oba celky rozvážně a nepouštěly se do žádných zběsilých akcí. První velká příležitost přišla až v páté minutě prodloužení, když Svatoš vybídl rozběhlého Prunera, který prudce z dálky vyzkoušel Bauerovu pozornost. 70. minuta zápasu mohla být i tou poslední, avšak Tadeáš Chroust místo odkryté sparťanské branky trefil pouze břevno. Devět vteřin před koncem nastaveného času si ještě Sparta vzala oddechový čas, po něm jí totiž čekala standardní situace. Tu sparťané nevyužili, utkání tak musely rozhodnout samostatné nájezdy.

V nájezdech se velký tlak přenesl na oba dva maskované muže, tedy Martina Beneše a Lukáše Bauera. Nájezdy zahájila Mladá Boleslav a po první sérii vedli hosté 1:0. Druhou sérii zahájil Jiří Curney neproměněným nájezdem, Sparta mohla vyrovnat, to se jí ale nepovedlo. Ve třetí sérii jsme opět branku neviděli, Košir však skoro vyrovnal, jeho pokus zastavila horní tyč. V sérii číslo 4 Boleslav nedala, kapitán Sparty na druhé straně ovšem také neproměnil. Petr Novotný mohl zápas v páté sérii rozhodnout, ale netrefil. Michal Zeman následně musel dát, spasitelem domácích se však nestal. Mladá Boleslav tak mohla začít slavit třetí vítězství a vybojovaný matchball.

Nejlepšími hráči zápasu se za oba týmy stali jejich brankáři. Za Spartu to byl Martin Beneš a za Boleslav Lukáš Bauer.

ACEMA Sparta Praha - Technology Florbal Mladá Boleslav 3:4 po samostatných nájezdech, stav série 0 - 3

branky: 11. Košir, 20. Marvánek, 26. Koščo - 4. Natov, 22. Curney, 26. Bína, rozhodčí: Kamil Sojka - Tomáš Sojka, vyloučení: 0:2, využití: 2:0, zásahy brankářů: Beneš 24 - Bauer 24, po třetinách: 2:1, 1:2, 0:0, 0:0, diváci: 548

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte