Sparta ukázala, že na postup má, první bod však putuje do Boleslavi!

Sparta v sobotu 31. března odehrála svůj první semifinálový zápas proti Mladé Boleslavi. Nezačala vůbec špatně, ale po nezvládnuté druhé třetině nakonec musela zkousnout porážku 5:2. Mladá Boleslav zvítězila na domácí půdě a ujala se vedení sérii 1 - 0 na zápasy. Sparta ovšem podala dobrý a bojovný výkon, do příštích zápasu však bude muset ještě trochu přidat.

30. listopad -1
Sparta ukázala, že na postup má, první bod však putuje do Boleslavi!

Hned od začátku utkání se Boleslav odebrala ke hraní svých nacvičených signálů, mezitím co Sparta se snažila velmi aktivně napadat a nenechat se zatlačit na svou polovinu. V první šanci se ale i tak ocitli Středočeši, jmenovitě to byl Jiří Curney, vyhlášený střelec ovšem branku netrefil. Sparťané se dostali do obrovské šance až v 8. minutě, když z dálky pálil Michal Zeman a na brankovišti dorážel Časar. Balónek nakonec brankovou čáru překročil, to však rozhodčí nemohl vidět a skóre se tedy neměnilo. Tempo hry se postupně zvyšovalo na obou stranách a Boleslav si vypracovala několik dobrých příležitostí, pokaždé ale fantasticky zasáhl Beneš. V čase 13:37 dostal dvouminutový trest Radek Krajcigr za hru rukou a Sparta ukázala, že přesilovky jí letos jdou. Honza Marvánek totiž propálil vše co mu stálo v cestě a poslal svůj tým do vedení 1:0. Hrálo se hodně tvrdě a oba týmy musely bojovat o každý kousek hřiště. Minutu a půl před koncem první třetiny se podařilo Mladé Boleslavi využít přečíslení 3 na 1 a zakončující Jakub Bína vyrovnal stav utkání. O dvaašedesát sekund později se jí podařilo zápas i otočit zásluhou Jana Řehoře. Sparta neodehrála první část zápasu vůbec špatně, ale i tak šla do kabin s jednobrankovou ztrátou.

V úvodu prostřední části byla lepším týmem domácí Boleslav, sparťané ovšem jejímu náporu odolávali. Občas se prodrali i do útoku, ale své šance nevyužívali a často je prováhali. Do obrovské šance se dostal boleslavský Jakub Gruber, který po průnikové přihrávce přizvedl míček nad Beneše, trefil však pouze břevno. Sparta na šance domácích odpověděla ve 29. minutě, když si krásně udělal prostor Garčar, přihrál na levý mantinel Michalu Karešovi a ten vyrovnal na 2:2. Boleslav si následně vytvořila opět tvrdý tlak, ovšem kompaktní sparťanská obrana odváděla dobrou práci. Kapitulovala až v čase 33:04, když se po krásné souhře trefil Jíří Curney a vrátil Boleslavi vedení. O třiadvacet vteřin později už to bylo 4:2, Tomáš Chroust totiž dokázal zužitkovat křižnou přihrávku od Filipa Zakonova. Středočeši pokračovali v tlaku a to vyústilo v jejich pátý gól. Opět zafungovala souhra Zakonov - Tomáš Chroust a druhý jmenový zvýšil na 5:2. Pár vteřin před druhou sirénou ještě trefil Řehoř horní tyčku Martina Beneše, skóre se už ale neměnilo. Boleslav si tedy odnesla do třetí části tříbrankový náskok.

Začátek třetí třetiny byl o něco volnější, Sparta se soustředila na defenzívu, mezitím co Mladá Boleslav hrála svou hru a nikam se nehnala. Ve 46. minutě přišlo první vyloučení na straně Sparty, na trestnou lavici musel Luka Časar za sekání. Domácí si sice vytvořili pěknou porci šancí, početní výhodu však nevyužili. Tlak Mladé Boleslavi ovšem Spartu hodně vyčerpal a na hřišti to bylo vidět. Boleslav mohla hrát velmi uvolněně a bez nervozity, mezitím co sparťané se postupně dostávali pod psychický a časový tlak. V 54. minutě byl blízko ke snížení Marvánek, bohužel ale trefil jen tyčku. V čase 54:26 si trenér Sparty Ondřej Kašpárek vybral oddechový čas na taktickou poradu, naordinoval svým svěřencům poslední pokus o zdramatizování zápasu a nechal Martina Beneše na střídačce. V 58. minutě se ještě nechal vyloučit Radek Krajcigr za podražení, Sparta tak bez brankáře hrála v přesile 6 na 4. Přesilovku však Sparta nevyužila a do konce závěrečného hvizdu nedala ani gól. Mladá Boleslav tak mohla začít slavit první vítězství v semifinálové sérii. Rozhodla zejména druhá třetina, ve které domácí vstřelili tři branky, odskočili na 5:2 a svůj náskok udrželi. Hlavní trenér Sparty Ondřej Kašpárek však po utkání nevěšel hlavu: ,,Zítra se začíná od nuly."

Nejlepším hráčem za domácí tým, tedy Mladou Boleslav, byl zvolen brankář Lukáš Bauer a za tým ACEMA Sparta Praha také její strážce branky Martin Beneš.

Technology Florbal Mladá Boleslav - ACEMA Sparta Praha 5:2, stav série 1 - 0

branky: 19. Bína, 20. Řehoř, 34. Curney, 34. Tom. Chroust, 49. Tom. Chroust - 15. Marvánek, 29. Kareš, rozhodčí: Libor Galvas - Lukáš Mikula, vyloučení: 2:1, využití: 0:1, zásahy brankářů: Bauer 11 - Beneš 23, po třetinách: 2:1,3:1, 0:0, diváci: 552

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte