Statistické ohlédnutí za základní částí 2017/18

Základní část ligového ročníku 2017/18 je minulostí a sparťanští hráči už se pilně připravují na první zápasy vyřazovacích bojů, které sehrají již tento víkend proti Fbš Bohemians. My vám ale v tomto článku přinášíme malé statistické shrnutí letošních šestadvaceti kol a několik milníků této sezóny.

30. listopad -1
Statistické ohlédnutí za základní částí 2017/18

Konečné umístění

Sparta si z šestadvaceti zápasů připsala 47 bodů za 12 výher v základní hrací době a 4 výhry v prodloužení. K tomu si připsala 3 prohry v nastaveném čase a 7 proher v regulérní hrací době. Skončila tak na celkovém pátém místě superligové tabulky, i když sahala po čtvrté příčce, kterou nakonec získal její čtvrtfinálový soupeř Fbš Bohemians.

Týmový rekord a krásné jubileum

Sparta v letošní sezóně 2017/18 slaví krásné výročí 25 let od založní klubu. K tomu si svěřenci trenéra Kašpárka připravili skvělý dárek v podobě překonání klubového rekordu v počtu získaných bodů v základní části. V pondělí 8. ledna totiž Sparta porazila Otrkovice 7:6 v prodloužení, připsala si dva body a překonala tento rekord. Nové klubové maximum získaných bodů nyní činí 47 bodů, motivace do příští sezony je tak jasná.

Pátá nejlepší ligová ofenzíva i defenzíva

Sparta dokázala letos vstřelit 155 branek do sítí soupeřů a to jí řadí na celkové páté místo v lize. Z toho 25 branek bylo v přesilových hrách a 2 v oslabení. Lepší ofenzivní činnost vykázaly pouze Bohemians, Vítkovice, Mladá Boleslav a Chodov. Podobně je na tom Sparta s defenzivní činností. S 134 obdrženými brankami je Sparta také páta v ligové konkurenci.

Nejlepší přesilovky a skvělá oslabení

Sparťané celkově sehráli 43 přesilových her a z toho 25 jich dokázali využít. To znamená že přesilovková úspěšnost dosáhla v případě Sparty skvělých 58,14 %, což je nejvyšší číslo v celé Superlize. Zároveň sparťané dobře bránili oslabení, kde jejich úspěšnost dosahuje 62,75 %. To je řadí na páté místo.

Sparta jako nejtrestanější tým

Sparta získala pomyslnou "trofej" pro nejhříšnější tým Tipsport Superligy, jelikož se 156 trestými minutami vévodí této statistice. Bylo jí rozdáno 58 dvouminutových trestů, 2 pětiminutové a 3 osobní desetiminutové. Jejím nejtrestanějším hráčem je Jan Krejča, který nasbíral 34 trestných minut.

Nejproduktivnější hráči

Nejproduktivnějším hráčem sparťanského kádru základní části 2017/18 se stal slovinský útočník Robert Košir. Celkem nasbíral 32 bodů (26+8). O pouhý bod za ním skončil sparťanský kapitán Milan Garčar, který se zastavil na 31 bodech (20+11). Na bronzovém místě produktivity nakonec skončil slovenský útočník Lukáš Ujhelyi, který nasbíral 30 bodů (16+14). Stejný počet kanadských bodů má ovšem i čtvrtý Ondřej Svatoš (18+12).

Nejlepší střelci a nejlepší nahrávači

Nejlepším střelcem se stal slovinský kanonýr Robert Košir, který vsítil 26 gólů. Za ním se umístil Milan Garčar, zejména úspěšný v přesilovkách, s 20 vstřelenými góly. Třetím nejpilnějším kanonýrem sparťanského kádru je Lukáš Ujhelyi s 16 brankami. Neménně důležití jsou i hráči, kteří útočníkům šance připravují. Nejlepší z nich je Ondřej Svatoš, který si připsal 18 asistencí. Druhým nejlepším nahravačem je Marek Zouzal, který má na kontě 16 přesných přihrávek. O třetí místo se dělí Ujhelyi, Pruner a Marvánek, všichni totiž mají shodně 14 asistencí.

Skvělá jistota v bráně

Martin Beneš, brankářská jednička Sparty, se letos předvedl ve fantastické formě. Ze všech brankářů, kteří letos zasáhli do základní části, skončil na výborném druhém místě v počtu vychytaných výher. Byl totiž u všech 16 vítězství svého mužstva, lepší byl už jen Lukáš Souček z Vítkovic, ten si připsal o výhru více. Beneš se navíc může pyšnit 80,18 % úspěšností zákroků, která ho řadí na celkové osmé místo (ze 30 brankářů, kteří odehráli alespoň 10 utkání).

(Autor: Pavel Svoboda)

(Zdroj údajů: www.ceskyflorbal.cz)

Dále čtěte