Jsem rád, že jsme zvládli poslední třetinu, hodnotí vítězství kapitán Garčar!

V dohrávce jednadvacátého kola se před televizními kamerami utkala Sparta s Pardubicemi. Zápas to byl pro sparťany naprosto unikátní, jelikož se nesl ve znamení oslav výročí 25 let od založení klubu. Svěřenci trenéra Kašpárka se skvělým fanouškům, kteří dorazili v hojném počtu, odměnili přesvědčivým vítězstvím 6:2.

30. listopad -1
Jsem rád, že jsme zvládli poslední třetinu, hodnotí vítězství kapitán Garčar!

Úvod zápasu byl z obou stran velmi opatrný, na vážnější šanci se čekalo až do 3. minuty, kdy musel zasahovat Beneš. Pardubice postupně převzaly iniciativu, jelikož Sparťané působili vlažným dojmem.  A z toho vyplynula první obrovská chyba Sparty. Brychta pak našel dlouhým pasem osamoceného Teichmana a ten zkušeně proměnil. Domácí se však po obdržené brance probudili a dostali zpět do hry. V 8. minutě měl pardubický brankář Levínský plné ruce práce, jelikož sparťané vytvořili obrovský závar před jeho bránou, gól ovšem vstřelit nedokázali. V 11. minutě se do obrovské příležitosti dostal Krejča, prázdnou bránu Pardubic ovšem trestuhodně minul. Až o minutu později mohla Sparta slavit. Velmi kuriózním způsobem se totiž trefil Dominik Bartoš a srovnal na 1:1. Vyrovnaný stav však nevydržel dlouho, v čase 13:58 se krásnou trefou zapsal mezi střelce Ondřej Pakosta. Gólová přehlídka stále nekončila, jelikož Sparta dokázala opět srovnat. První sparťanský útok ukázal svou sílu, Časar vyslal dopředu Krejču a ten předložil Koširovi, který z metru prázdnou branku trefil s přehledem. Do šaten tak oba celky odcházely za nerozhodného stavu 2:2.

Začátek druhé třetiny byl podstatně aktivnější od obou týmů, než začátek třetiny předchozí, i přesto ale nikdo nedokázal prolomit vyrovnaný stav. Sparťané se drželi více na balónku díky zvýšenému forčekingu, Pardubice jen občas zahrozily rychlým protiútokem. K vážnější šanci došlo až na úplném konci 32. minuty, kdy Časar svou střelou orazítkoval Levínského břevno. Další velmi zajímavá situace nastala ve 36. minutě. Garčar se řítil sám na Levínského, který ho ovšem podrazil a rozhodčí tak nařídil trestné střílení proti Pardubicím. Ostřílený borec v rudém dresu udržel nervy a poslal Spartu poprvé v utkání do vedení. Pardubice se do své velké příležitosti dostaly až na sklonku druhého dějství, když se do úniku dostal Kourek, ovšem Beneš ho dokázal dvakrát famózně vychytat a udržet vedení svého týmu. Tím v podstatě druhá část televizního utkání skončila. Sparta si tak do závěrečné třetiny přenesla jednogólové vedení.

Z kraje třetí třetiny se Spartě podařilo vstřelit čtvrtý gól, ale kvůli hře vysokou holí ho rozhodčí správně neuznali a Pardubice tak zůstaly na dostřel. Pardubičtí hráči se sice snažili vstřelit vyrovnávací branku co to šlo, ale když už se dostali do šance, narazili na připraveného Beneše. Sparta se naproti tomu snažila co nejvíce kontrolovat balónek a hru. Ve 48. minutě zahrozil Pruner s Ujhelyim, ani jeden však sparťanské vedení nenavýšil. Domácí si pak vytvořili několik dalších šancí, ale i pardubický Levínský se činil. V 51. minutě měl ovšem štěstí, jelikož mu při Jarošově střele pomohla tyčka. V čase 54:37 se do šance dostal Jan Krejča, po jeho střele se k míčku dostal pardubický Burian a kopnul si míček do vlastní brány. Krátce na to Sparta dorazila Pardubice definitivně, když se krásnou střelou prosadil Marek Koščo a sparťanští fanoušci, kterých dorazilo na utkání téměř 800, si mohli zazpívat tradiční a symbolickou "Pátou". Východočeši následně zkusili své štěstí a zvolili hru bez brankáře, to se jim však těžce nevyplatilo. Po obrovské hrubce pardubických obránců se do prázdné branky prosadil Matěj Pruner. V závěru utkání přišlo i první vyloučení zápasu, jelikož Košir dostal dvě minuty za blokování hole. Poslední minuta přinesla ještě jedno vyloučení, tentokrát dostal pět minut kapitán Milan Garčar za hrubost, kvůli roztržce před sparťanským brankovištěm. To ale bylo vše a Sparta si tak k výročí 25 let nadělila vítězství 6:2, tři body a v podstatě si zajistila postup do play-off.

Nejlepším hráčem zápasu za tým ACEMA Sparta Praha se stal Robert Košir a za tým Sokol Pardubice Jan Bílý.

ACEMA Sparta Praha - Sokol Pardubice 6:2

branky: 12. Bartoš, 16. Košir, 36. Garčar, 55. Burian (VG), 56. Koščo, 58. Pruner - 6. Teichman, 14. Pakosta, rozhodčí: Jiří Müller - Matouš Novosad, vyloučení: 2:0, využití: 0:0, zásahy brankářů: Beneš 16 - Levínský 24, po třetinách: 2:2, 1:0, 3:0, diváků: 781

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte