Fungujeme jako celek, hodnotil výkon Sparty střelec vítězné branky Robert Košir

Dvacáté kolo Tipsport Superligy nám nabídlo přímý souboj o čtvrtou příčku mezi Spartou a Otrokovicemi. Byl to opravdu tuhý a vyrovnaný boj, který nakonec ovládla Sparta v prodloužení. Dva body pražanům opět vystřelil Robert Košir a sparťané si tak upevnili čtvrtou příčku v tabulce.

30. listopad -1
Fungujeme jako celek, hodnotil výkon Sparty střelec vítězné branky Robert Košir

V úvodu utkání byla Sparta jednoznačně tvořivějším týmem a dlouho držela balonek. To vyústilo až ve velkou příležitost Kareše, ten ale trefil pouze břevno domácí branky. Nakonec to tak byly Otrokovice, které jako první slavily branku. Po rychlém rozehrání standardní situace se prosadil Martin Szweda a poslal svůj tým do vedení 1:0. Nedlouho potom dali otrokovičtí Spartě šanci na vyrovnání, jelikož se zbytečně nechal vyloučit Zapletal za podražení. Sparta na nic nečekala a trestala. Z dorážky na brankovišti se prosadil Robert Košir a vyrovnal na 1:1. Sparta pokračovala v tempu a Otrokovice přehrávala, ty se ovšem brzo dostaly zpátky do hry a navíc i vsítily další gól. Sovják našel mazanou přihrávkou před sparťanskou bránu Zapletala a druhý jmenovaný se nemýlil. Vedení si ale domácí opět pořádně ani neužili a skóre bylo zase vyrovnané. Gól na 2:2 zajistil svou dělovkou Matěj Pruner. Sparta se opět hnala za vedoucí brankou a ta jí tentokrát byla dopřána. Michal Kareš navázal na svou produktivitu s posledního zápasu a ve svém jubilejním šedesádem utkání v rudém dresu poslal pražany do vedení 3:2. Víc už toho týmy do konce prvního dějství nestihly, sparťané si tedy do šaten odnesli malý, ale slibný náskok.

Vstup do druhé třetiny byl ze strany Sparty naprosto famózní. Po pětačtyřiceti sekundách hry našel Zeman dlouhým lobem Luku Časara před otrokovickou brankou a ten nabídnutou šanci neprováhal. Svým prvním gólem po zranění tak poslal svůj tým do vedení 4:2. Ve 24. minutě bylo pořádně horko pro změnu před bránou sparťanů, ovšem vytáhl se brilantní Beneš a podržel svůj tým v krizové situaci. Hosté sice hráli velmi koncentrovaně v defenzívě, ale v čase 26:57 dokázal nenápadnou střelou překonat Beneše Uhrinovský. V zápětí ale založila útočnou akci Sparta, Krejča zachoval klid, našel Časara na pravém mantinelu a ten se krásnou ranou do růžku prosadil podruhé v zápase. Stav utkání tak byl 5:3 z pohledu Sparty. Té se probudili střelci, jelikož ve 30. minutě vedla už o tři branky potom, co pěkně tečoval Kareš Ježkovu střelu. Trenér Otrokovic Karel Ševčík reagoval oddechovým časem. Hra se sice vyrovnala a uklidnila, ale i tak se Otrokovice dokázaly prosadit. Branka však nakonec nebyla uznána, míček se totiž odrazil zpět do hry od rozhodčího, což podle jeho výkladu bylo ovlivnění hry. Zmiňovaná taktická porada Otrokovic sice zbrzdila sparťanské snažení na útočné polovině, ale kýžené ovoce v podobě branky nenesla. Do třetí třetiny si tak pražský celek odnesl tříbrankové vedení.

Hned z kraje závěrečné třetiny se podařilo Otrokovicím snížit na rozdíl dvou branek a to sice zásluhou Matěje Kostky. V zápětí se ale nechal vyloučit František Vykopal na dvě minuty za bránění ve hře. Sparta ovšem tentokrát početní výhodu nevyužila. Hrála ale velmi trpělivě, nikam se nehnala a čekala na své šance. Nastala však pasáž golmanů, kteří drželi své týmy až do 51. minuty. V té prolomil střelecké mlčení otrokovický Zapletal kontaktním gólem. Zbytek třetiny tak sliboval velké drama, jelikož se zápas znovu otevřel. Otrokovice převzaly otěže hry a zatlačily sparťanské hráče na jejich polovinu, navíc se sparťané nechali v 56. minutě vyloučit. Na trestnou lavici musel Jan Krejča za sekání. Otrokovice obrovskou příležitost nepromarnily a díky Karlu Ťopkovi srovnaly stav utkání na 6:6 To bylo po třech třetinách vše, moravané suveréně vyhráli závěrečnou část 3:0, šedesát minut tedy vítěze neurčilo, rozhodnout tak muselo prodloužení.

Po vyhraném buly sparťané už tradičně odvolali Beneše na střídačku a poslali do hry čtvrtého hráče. Sparta sehrála prodloužení velmi trpělivě a rozvážně a nakonec sklízela ovoce. Stejně jako v minulém zápase rozhodl nastavenou část Robert Košir, Sparta si tak z Moravy odváží dva body, překonává klubový rekord v počtu získaných bodů v základní části a upevňuje svou pozici na čtvrtém místě.

Hu-Fa PANTHERS Otrokovice - ACEMA Sparta Praha 6:7 po prodloužení

branky: 7. Szweda, 15. Zapletal, 27. Uhrinovský, 42. Kostka, 51. Zapletal, 58. Ťopek - 11. Košir, 16. Pruner, 19. Kareš, 21. Časar, 28. Časar, 30. Kareš, 62. Košir, rozhodčí: Libor Galvas - Lukáš Mikula, vyloučení: 2:1, využití: 1:1, zásahy brankářů: Michajlovič 11 - Beneš 14, po třetinách: 2:3, 1:3, 3:0, 0:1, diváků: 385

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte