Mladší žákyně si letos poprvé vyzkoušely 2. koš

5. turnaj - 16. 12. 2017, BB ARENA Letňany

20. prosinec 2017
Mladší žákyně si letos poprvé vyzkoušely 2. koš

K poslednímu letošnímu turnaji v kategorii Mladších žákyň jsme do pražských Letňan vyrazili ve značně improvizované sestavě - s pěti elévkami a pouze dvěma mladšími žákyněmi. Z vítězné sestavy, která minule na Zbraslavi vybojovala postup ze 3. výkonnostního koše, nezbyl pověstný kámen na kameni. Alespoň se ale na turnaj scházíme, na rozdíl od FbŠ Bohemians, kteří se na poslední chvíli odhlásili a tak se místo klasického skupinového systému utkávají všichni se všemi.

 

Tigers TJ Sokol Nehvizdy na naše holky nastupují naplno od úvodního buly a využívají vlažného vstupu do prvního turnajového mače. Přehrávají nás důrazem a využívají fyzickou převahu v osobních soubojích. Zatímco my máme smůlu a několikrát nastřelujeme tyč a břevno, soupeři padá do naší brány doslova každá střela. Na konci se sice dotahujeme na rozdíl jediného gólu, v závěrečné pasáži ale nejsme přes enormní tlak šťastnějším týmem. Po poločasech 1:3 a 6:6 si tak zapisujeme první dnešní prohru.

 

S pořádajícími Black Angels hrajeme - dle papírových předpokladů překvapivě - vyrovnaný zápas. Soupeř je na tom se skladbou týmu obdobně jako my, většinu tvoří elévky, jen má více hráček na střídání. Oboustranně je předváděn kombinační florbal, na který se hezky dívá. První polovina končí za stavu 4:4. Do druhé se nám ale nepodařilo vstoupit pravou nohou. Zatímco směrem dopředu pokračujeme v solidním výkonu a přidáváme další góly, dozadu opakovaně propadáme po individuálních chybách (nepřistoupení ke střílející hráčce, nedůraz v osobním souboji, neobsazení volné hráčky přímo před brankou). Konečný stav je pak z našeho pohledu 7:11.

 

Třetím soupeřem jsou nám reprezentantky Florbalové akademie Mladá Boleslav z Dolního Bousova. První poločas je hra vyrovnaná, na rozdíl od předcházejícího zápasu ale méně kombinační a více urputná. Ve druhém dějství překvapujeme soupeře ještě zvýšeným důrazem při bránění a navazujícími rychlými kontry. Daří se nám blokovat střely ze střední a delší vzdálenosti, v ošemetných situacích před brankou nás podržela gólmanka. Ze zápasu s dalším papírovým favoritem si tak odnášíme plný bodový zisk po poločasech 1:2 a 7:4.

 

Poslední zápas s Tatranem Střešovice se nám nevydařil. V prvním poločase sice máme jasně více ze hry, pěkně kombinujeme a nutíme tak soupeře běhat bez míčku. Neproměňujeme ovšem vyložené šance a to nás se výsledku stojí vítězství. Na začátku druhého poločasu totiž mění soupeř taktiku a zasype naši branku dalekonosnou kanonádou, ze které v rychlém sledu rezultují 4 zbytečné góly. Výsledek poté drží zuby nehty a nastupuje na nás nečekaně tvrdou a často i nečistou hrou, ve které uplatňuje svou výškovou a váhovou převahu. Ze hřiště postupně s lehkým zraněním odcházejí hned 3 naše elévky. Všechny se sice vrací ob střídání do hry, ale už je na nich vidět přílišný respekt ze soupeřek, navíc musíme kvůli jejich výpadkům opakovaně míchat se sestavou. Otočení skóre je pak už nad naše fyzické i psychické síly a tak prohráváme 4:9.

Přes improvizovanou sestavu nedaly dnes Sparťanky svou kůži rozhodně lacino. Naopak, posbíraly cenné zkušenosti, že když předvádí rychlý kombinační florbal, dá se hrát a vyhrát opravdu s každým soupeřem. Zda se příště opět ukážeme ve druhém nebo ve třetím výkonnostním koši, zatím není jasné. Záleží na tom, jak Český florbal naloží s neúčastí Bohemky.


Sestava: Terka Gorgolová - Andy Břeská, Naty Kovačová, Vaness Strouhová, Kamča Čehylová, Páťa Dolejšová, Péťa Krejcárková, Adri Vebrová