Po druhé třetině jsme přestali hrát a stálo nás to dva body, hodnotil smutně Michal Kareš

Souboj velkých pražských rivalů Sparty a Bohemians v osmnáctém kole Superligy měl velmi speciální nádech. Zápas vysílaný v televizi na ČT sport okořenila ještě výborná atmosféra, kterou vytvořilo neuvěřitelných 1032 fanoušků. Derby nakonec ovládla Bohemka, ale na vítězství se pořádně nadřela. Sparta díky Koširovi dotáhla zápas až do prodloužení, kde ovšem bohužel padla.

30. listopad -1
Po druhé třetině jsme přestali hrát a stálo nás to dva body, hodnotil smutně Michal Kareš

Úvod televizního utkání měl opravdu velmi rychlý spád, jelikož v prních čtyřech minutách padli tři branky. O první branku se postarali domácí, zaváhání sparťanské obrany dokázal využít David Šimek a otevřel gólový účet zápasu. Zeleno-bílým ale nevydrželo vedení dlouho, protože si slovo vzala Sparta. Milan Garčar ukázal své zkušenosti a zpoza brankové čáry dokázal skórovat o brankáře Bohemians a vyrovnal na 1:1. Opaření hráči Bohemians nabídli Spartě další velkou šanci hned po buly a ta neváhala si jí vzít. Michal Kareš zakončoval do prázdné brány a poslal svůj tým do vedení 2:1 pouhých osm vteřin po vyrovnávacím gólu sparťanského kapitána. Po divokém rozjezdu utkání ovšem přišly klidnější chvíle, sparťané hráli zarputile a do těla, mezitím co Bohemians se snažili kombinovat a to vyplynulo ve velmi vyrovnanou hru. Na vážnější akci jsme museli čekat až do 14. minuty, ve které se sparťanům podařilo několikrát dobře a vystřelit a udělat před brankou Bohemky slušný závar, bohužel ale bez gólu. Několik šancí si ještě oba celky vytvořit dokázali, ale skóre se už nezměnilo.

Druhá třetina hned ve svém  přinesla několik zajímavých situací na obou stranách, ovšem vytáhli se oba gólmani, kteří chytali famózně. Sparta postupně stupňovala své tempo a zatlačila Bohemians na jejich polovinu. Všechny její střely však končily na Kratěkovy. Ve 30. minutě přišlo i první vyloučení, ze hřiště musel odejít sparťanský Marek Zouzal za bránění ve hře. Sparta však hrála ve velmi kompaktním bloku a oslabení přežila bez újmy. V čase 33:19 ovšem vyslal nenápadnou střelu směrem k Benešovi Jakub Šárka a ta nakonec zapadla až do sparťanské sítě a bylo znovu vyrovnáno. Spartu inkasovaný gól trochu rozhodil, navíc o několik minut později přišla další rána, jelikož Koščo dostal dvě minuty za sekání a Bohemians navíc jeli trestné střílení. Martin Beneš ale udržel nervy, nenechal se nachytat na švestkách a udržel nerozhodný stav zápasu. Nakonec tak i druhé oslabení sparťané zvládli. Skóre se do konce prostřední části už neměnilo, do posledního dějství utkání se tak šlo za nerozhodného stavu.

Vstup do třetí části vyšel skvěle domácím, protože už po osmatřiceti sekundách dokázal Patrik Šebek překvapit Beneš a poslal svůj tým do vedení 3:2. Sparta se snažila na laciný gól rychle odpovědět, to se ale nepovedlo. Hráči Bohemians se dostali do herní pohody a pro sparťany bylo velmi těžké dostat se zpět na koně. Naopak se Spartě nic nedařilo a to vyústilo v další inkasovanou branku. Ve 47. minutě trefil krásně levý růžek Benešovi branky David Šimek a svým 25. gólem v sezóně zvýšil na 4:2. Spartu udržoval ve hře především Martin Beneš, který svou klec zavřel a skvělými zákroky držel sparťanské naděje. Těch se nevzdávali ani samotní hráči a snažili se vývoj utkání zvrátit, v brance domácích Bohemians ovšem úřadoval Kratěk. V 55. minutě si velmi nepříjemně zvrkl kotník Kalaš a do zbytku utkání už nezasáhl. Sparta následně zkusila hru bez brankáře dlouhých pět minut před koncem základní hrací doby a ta se nakonec více než vyplatila. Robert Košir prostřelil Kratěka a zařídil kontaktní gól. Minutu a půl před koncem třetiny mohlo být rozhodnuto, ale Krbec trefil pouze brankovou konstrukci. Přísloví "nedáš, dostaneš" se ukázalo být platné, jelikož se obratem na tuto situaci podařilo sparťanům vyrovnat, opět zásluhou Košira. Sparta tak po famózní stíhací jízdě poslala utkání do prodloužení.

Nadstavbovou část hned z kraje ovládala Sparta, rychle dostala domácí pod tlak, ale zeleno-bílý se dokázali vymanit. Velmi rychle se nastěhovali na sparťanskou část hřiště, tam napřáhl Matyáš Krebner a vystřelil svému týmu dva body.

Nejlepším hráčem týmu Fbš Bohemians byl zvolen skvěle chytající Ondřej Kratěk, nejlepším hráčem týmu ACEMA Sparta Praha byl zvolen autor dvou branek Robert Košir.

Fbš Bohemians - ACEMA Sparta Praha 5:4 po prodloužení

branky: 3. Šimek, 34. Šárka, 41. Šebek, 47. Šimek, 63. Krebner - 4. Garčar, 4. Kareš, 57. Košir, 60. Košir, rozhodčí: Petr Černý - Jiří Janoušek, vyloučení: 0:2, využití: 0:0, zásahy brankářů: Kratěk 18 - Beneš 19, po třetinách: 1:2, 1:0, 2:2, 1:0, diváci: 1032

(Autor: Pavel Svoboda)

Dále čtěte