Přestřelku ovládla Sparta, rozhodly přesilovky

V rámci 17. kola Tipsport Superligy se Sparta utkala s Libercem a byl to velmi důležitý zápas. Sparta totiž atakovala čtvrtou příčku tabulky. Sparťané divoké utkání nakonec ovládli a po velkém boji zvítězili 8:6. Dobyli tak i čtrvté místo v tabulce, jelikož Pardubice s Otrokovicemi své zápasy prohrály.

30. listopad -1
Přestřelku ovládla Sparta, rozhodly přesilovky

V začátku zápasu měl mírně navrch Liberec, který se hned po úvodním buly ujal míčku a velmi dlouho se na něm držel. Vytvořil si i soustavný tlak, ale nic z něho vytěžit nedokázal, sparťané totiž pozorně bránili a čekali na své šance. Trpělivost se vyplatila, jelikož ve 4. minutě Sparta vedla 1:0. Daniel Kalaš napřáhl kousek před půlkou hřiště a jeho dělovka skončila až za zády brankáře Vaníčka. Sparta se dostala do tempa a začala Liberec přehrávat, i Severočeši se ale snažili ohrozit sparťanskou svatyni, v ní se ovšem pokaždé vytáhl se skvělým zákrokem Martin Beneš. Hrálo se hodně urputně a v podstatě se nepřerušovalo, Liberec srovnal krok a hra se přelévala ze strany na stranu, hráči navíc drželi vysoké tempo. Gól jsme ovšem dokonce třetiny už neviděli, jelikož ani jeden z týmů nedokázal zužitkovat své příležitosti, oba golmani navrch doslova zavřeli své klece a střelci pokaždé odešli s nepořízenou. Sparta si tedy do druhé části utkání odnesla pouze jednobrankový náskok.

Úvod druhé třetiny jednoznačně patřil Spartě. Doslova na liberecké hráče vlítla, zatlačila je na jejich polovinu a po čtyřiceti sekundách hry slavila druhý gól v zápase, z dorážky se totiž prosadil Marek Koščo. Netrvalo to ovšem dlouho a liberečtí byli zpátky ve hře. O kontaktní gól se v čase 21:49 postaral Adam Balatka. O dvě minuty později přišlo i první vyloučení v zápase. Na trestnou lavici byl rozhodčím poslán Daniel Kroupa a ten tak nabídl Spartě první početní výhodu v zápase. Sparta nabídkou nepohrdla a přesilovku využila. Po krásném pasu od Zouzala se prosadil Milan Garčar a vrátil svému týmu dvoubrankový náskok. Pak ovšem následovala dost divoká pasáž. Nejdříve musel ze hřiště Robert Košir, který po zvláštní situaci u brány soupeře dostal trest na dvě plus deset minut za nesportovní chování. I Liberec přesilovou hru využil a byl opět na dostřel, přesnou trefu si připsal Petr Salát. Hosté pokračovali v krasojízdě a brzy tak bylo vyrovnáno. Gólem na 3:3 se do statistik zapsal Radek Valeš. Hráči si přestali hlídat disciplínu a tak na trestou lavici zamířil další hráč. Liberecký Jan Bitman dostal dvě minuty za nedovolené bránění. I tuto početní převahu Sparta využila a vzala si zpět vedení, když se prosadil obránce Jan Marvánek. Pak se ovšem střelci odmlčeli až do 34. minuty, ve které se po individuální akci opět prosadil Petr Salát a vyrovnal na 4:4, Beneš byl bohužel bezmocný. Sparta našla odpověď až o čtyři minuty později, když byl na brankovišti pohotový Milan Garčar a jako správný kapitán dostal svůj tým zpět do vedení. Liberec ovšem opět velmi rychle dokázal srovnat krok. Na 5:5 totiž v poslední minutě druhé části pálil Radek Valeš. Druhá třetina tedy přinesla gólové hody a do šaten se šlo za vyrovnaného stavu.

Po dvou minutách hry ve třetí třetině přišlo další liberecké vyloučení, tentokrát dostal dvě minuty David Böhm. Sparťané byli v přesilovkách naprosto smrtící a drželi si stoprocetní zápasovou úspěšnost, jelikož i tuto využili. Milan Garčar krásně zamířil a dokonal tak svůj hattrick. Houževnatý Liberec se však nevzdával a ve 48. minutě opět srovnal. Tentokrát se z dálky podařilo prostřelit sparťanskou obranu Davidu Böhmovi. Následně se hrálo hodně nahoru dolu, blíže ke gólu ale měla Sparta a ta se také nakonec dočkala. Jan Marvánek vzal zakončení na sebe a našel skulinku mezi nohama Vaníčka a poslal Spartu do vedení 7:6. V hráčích se začali probouzet i emoce, na hrací ploše tak zůstali ležet Ujhelyi s Jarošem, na vážnější zranění to však naštěstí nevypadalo. Dvě minuty před koncem základní hrací doby si liberečtí vyžádali oddechový čas na taktické přeskupení a zkusili i hru bez brankáře. Ta se jim ovšem nevyplatila, minutu a sedmnáct vteřin před závěrečnou sirénou se totiž do prázdné branky trefil David Čermák a pečetil tak výhru Sparty. Ta se díky tomuto vítězství vyhoupla na čtvrtou příčku, jelikož jak Otrokovice tak Pardubice nedokázaly uhrát ani bod.

Nejlepším hráčem za tým ACEMA Sparta byl vyhlášen kapitán Milan Garčar, za tým FBC Liberec to byl brankář Vít Vaníček.

ACEMA Sparta Praha - FBC Liberec 8:6

branky: 4. Kalaš, 21. Koščo, 25. Garčar, 28. Marvánek, 38. Garčar, Garčar, 54. Marvánek, 59. Čermák - 22. Balatka, 27. Salát, 27. Valeš, 34. Salát, 40. Valeš, 48. Böhm, rozhodčí: Lukáš Čížek - Lukáš Laštovička, vyloučení: 1:3, využití: 3:1, zásahy brankářů: Beneš 16 - Vaníček 34, po třetinách: 1:0, 4:5, 3:1, diváci: 215

Dále čtěte