Vítězná série je u konce. Sparta na Vítkovice nestačila!

Třinácté kolo Tipsport Superligy odehrála Sparta na hřišti třetích Vítkovic. Po většinu zápasu byla hra velmi vyrovnaná, ale v poslední části utkání se vítkovičtí hráči rozstříleli, dali tři góly a nakonec slavili vítězství 6:2.

30. listopad -1
Vítězná série je u konce. Sparta na Vítkovice nestačila!

Úvod zahajovací třetiny se nesl ve velmi rozvážném duchu, oba celky se snažily za každou cenu nechybovat. To se ale nepodařilo dodržet domácím Vítkovicím, které se nechaly v 6. minutě vyloučit a nabídly tak Spartě přesilovou hru. Ta nabídkou nepohrdla a velmi rychle početní výhodu zužitkovala. První gól zápasu tak vstřelil Robert Košir. Vítkovice se snažily najít rychlou odpověď, ale jejich hráči nebyly vůbec přesní v koncovce. Sparťanští střelci byli mnohem přesnější, což potvrdil i Ujhelyi. Nejproduktivnější sparťan krásnou střelou k tyči zvýšil na 2:0. Na tento gól už však vítkovičtí zareagovat dokázali. Vytvořili si patřičný tlak a nakonec se mohli radovat. Na 2:1 snížil z dorážky Adam Delong. V 16. minutě dostali domácí velkou příležitost na vyrovnání skóre, když musel ze hřiště na dvě minuty David Čermák. Jeho trest také Vítkovice potrestaly a na 2:2 srovnával Tomáš Sladký. Vítkovicím vyrovnávací gól vlil krev do žil a na hřišti začaly dominovat. Pak přišlo dvojité vyloučení, na straně Sparty se hrubostí provinil Svatoš, na druhé straně to byl Josef Rýpar. Vítkovice při hře čtyř proti čtyřem dokázaly dokonat obrat, když na 3:2 otáčel svým druhým gólem Adam Delong. Vítkovičtí si tak z první třetiny do šaten odnesli jednobrankový náskok.

Začátek prostředního dějství byl od obou týmů poněkud rozpačitý. Oba celky si dovolily několik nepřesností, nikdo na hřišti je však nedokázal zužitkovat ve svůj prospěch. Následně se hra začala hodně přelévat ze strany na stranu. Žádná z útočných akcí ale nekončila gólem, střelci totiž měli hodně rozostřená mířidla. Ve 33. minutě nabídla Sparta domácím další přesilovou hru, když se za sekání nechal vyloučit opět Svatoš. Pražané ale oslabení zvládli zejména díky skvěle chytajícímu Benešovi. Chvíli po skončení přesilovky ale byli vítkovičtí velmi blízko ke vstřelení čtvrtého gólu, Firda však trefil pouze horní tyčku. Čím více se přibližoval konec druhé třetiny, tím více se do hry dostávala i Sparta a několikrát se jí podařilo i zahrozit gólem. Ten však nakonec nepadl, druhé dějství zápasu se tak obešlo zcela bez branek. Do šaten se tak odcházelo za nezměněného stavu 3:2 pro domácí.

Sparta ve třetí třetině potřebovala dohnat jednogólové manko, které nabrala ve třetině úvodní a z kraje poslední části byla skutečně lepším týmem, ovšem její střelecké pokusy končily buď za mantinelem, nebo v clonících hráčích domácích. Hra se pak postupně znovu vyrovnala a opět se hrálo hodně nahoru dolu. Výrazněji nebezpečných šancí však bylo jako šafránu. Dlouhé střelecké mlčení prolomil až ve 46. minutě vítkovický Delong, který tak zkompletoval hattrick a zvýšill na 4:2. Sparťané navýšili své usílí na vstřelení branky, ale na jejich hokejkách byl cítit mírný neklid. Ani v koncovce to nebylo ono, Vítkovicím se tak dařilo držet svůj náskok a kontrolovat hru. V 57. minutě se krásně proháčkoval až před branku soupeře Milan Garčar, nakonec ale bohužel minul. Dvě minuty před koncem utkání si Sparta vzala oddechový čas na taktickou poradu. Po návratu na hřiště zkusila své štěstí s šestým hráčem na hřišti a prázdnou bránou. Ikdyž si sparťané tlak vytvořili a měli své šance, nakonec o balónek přišli a gólem do prázdně branky zpečetil vítězství Vítkovic Josef Rýpar. V poslední minutě zápasu ještě dostal dvě minuty za hrubost Jaroš a Vítkovice mohly slavit šestou branku, která byla už jen kosmetickou úpravou skóre. Vítkovice tak nakonec zvítězili 6:2 a připsali si tři důležité body. Naproti tomu Sparta po urputném boji odjížděla domů s prázdnou.

Nejlepším hráčem utkání za SC TEMPISH Vítkovice byl vyhlášen Adam Delong a za tým ACEMA Sparta Praha Martin Beneš.

SC TEMPISH Vítkovice - ACEMA Sparta Praha 6:2

branky: 14. Delong, 18. Sladký, 20. Delong, 46. Delong, 60. Rýpar, 60. Šebesta - 6. Košir, 12. Ujhelyi, rozhodčí: Lukáš Svrček - Radim Waliczko, vyloučení: 2:4, využití: 2:1, zásahy brankářů: Souček 18 - Beneš 27, po třetinách: 3:2, 0:0, 3:0, diváci: 435

Dále čtěte