Těším se na samotné hráče, tak i rodiče, říká výživová poradkyně Zuzana Šafářová!

Sparta si pro své členy připravila jedinečnou přednášku o zdravé výživě sportovce s výživovou poradkyní Zuzanou Šafářovou, která proběhne 26. listopadu před domácím utkání Sparty. ,,Každé setkání se sportovci je pro mě velmi inspirativní a poučné. Od malička jsem byla mezi sportovci, takže vím, že ze sportovců vyzařuje pozitivní energie a to mám ráda. Těším se jak na samotné hráče, tak i rodiče. Dnes je to, jak říkám ,,život v běhu", a tak si moc vážím jejich zájmu a drahocenného času," říká Zuzana Šafářová k přednášce pro Spartu. Registrovat se na tuto přednášku můžete přes členskou sekci.

30. listopad -1
Těším se na samotné hráče, tak i rodiče, říká výživová poradkyně Zuzana Šafářová!

Dobrý den, Zuzano.Co vedlo ke spolupráci s florbalovým klubem ACEMA Sparta Praha?

,,V létě jsem přednášela pro trenéry studující první trenérskou licenci pod hlavičkou České florbalové unie. Na spolupráci mě tehdy oslovil hlavní metodik, pan Marek Chlumský. A právě po přednášce jsem se dala do řeči s trenérem Reném Jelínkem ze Sparty na téma, zda bych byla ochotná přijít do jejich klubu popovídat si s hráči, dětmi a jejich rodiči o důležitosti životosprávy."

Jak dlouho se zajímáte o správnou životosprávu sportovců a jak dlouho v tomto odvětví vzděláváte ostatní?

,,Výživě se profesně věnuji již devět let a po tuto dobu vzdělávám nejen sportovce, ale všechny, kteří projeví zájem podpořit výživou své zdraví, zredukovat váhu. Samotnou mě otázky vlivu výživy a vůbec celkově životospráva zajímaly už v době, kdy jsem hrávala stolní tenis na výkonnostní úrovni, tedy už před nějakými dvaceti lety."

V jakém věku je u sportovce dobré začít řešit stravu?

,,Troufám si říci, že už od malička, protože návyky z dětství si nesete do celého života. Ale u dětí nejde o nějaké strategie na zvýšení sportovní výkonnosti, které se většinou pod pojmem výživa sportovců rozumí. Jde o zásady zdravé výživy s prvky sportovní výživy jako je například nezapomínat na regeneraci po výkonu, hlídat si pitný režim a naučit se nachystat si sportovní nápoj."

Jaká je situace českých sportovců, je správná strava dnešním trendem či se správná strava tolik neřeší?

,,Sportovci si zřejmě začínají uvědomovat, že dnešní sport je natolik profesionalizovaný, že o vítězství rozhodují naprosté detaily. Každopádně platí, že víc o výživu se zajímají sportovci z individuálních sportů než kolektivních."

S jakými známými sportovci nyní spolupracujete?

,,Momentálně spolupracuji se špičkovou tenistkou Kateřinou Siniakovou, vrcholovým plavcem Miroslavem Soukupem a fotbalovou mládeží Duky Jižní Město. V létě mě oslovil i A tým fotbalové AC Sparta Praha, kde spolupráce do jisté míry započala, ale bohužel se tam řeší teď jiné problémy a na větší spolupráci zatím nedošlo.  V minulosti jsem se věnovala například olympioničce, biatlonistce Evě Puskarčíkové, reprezentantovi Martinovi Peterkovi z Basketball Nymburk, cyklistovi Danielovi Tukovi z izraelské stáje Cycling Academy Team či sestřenici, světové tenistce Lucii Šafářové."

Jak vnímáte florbalové prostředí a florbal jako samotný sport?

,,Popravdě o florbal jsem se nikdy moc nezajímala a florbalové prostředí teprve poznávám. Takže nedokáži relevantně posoudit. Jen si z dob působení jako učitelka tělesné výchovy pamatuji, že florbal byl u mých studentů společně s fotbalem nejoblíbenější aktivitou na hodinách tělesné výchovy. Mám-li být upřímná, o českém florbalu jsem si myslela, že se jedná spíše o zájmovou činnost nadšenců, která s profesionálním sportem nemá až tolik společného. Ale díky spolupráci právě s Unií českého florbalu jsem byla příjemně překvapena, že florbal je úplně někde jinde, než jsem si myslela."

Jak se těšíte na přednášku pro Sparťanské rodiče/hráče, a jak se těšíte na samotný zápas Sparta vs. Chodov?

,,Každé setkání se sportovci je pro mě velmi inspirativní a poučné. Od malička jsem byla mezi sportovci, takže vím, že ze sportovců vyzařuje pozitivní energie a to mám ráda. Těším se jak na samotné hráče, tak i rodiče. Dnes je to, jak říkám ,,život v běhu", a tak si moc vážím jejich zájmu a drahocenného času. Zápas bude pro mě premiérou, takže když mi byla tato možnost nabídnuta, neváhala jsem ji využít. Nakonec mi je ta Sparta tak nějak souzená. A s manželem občas chodíme fandit fotbalové Spartě, tak třeba k tomu ještě přidáme tu florbalovou!"


Chcete se o správné stravě sportovce dozvědět více? Registrujte se na hodinovou přednášku Zuzany Šafářové přes členskou sekci i vy!

Přednáška proběhne 26. listopadu v Aréně Sparty na Podvinném Mlýně v sále číslo 4 od 16:00 hodin.