Sparta spustila kanonádu a vypráskala Českou Lípu!

Dvanácté kolo Tipsport Superligy nám nabídlo zajímavý souboj mezi Spartou a Českou Lípou. Pražané vstupovali do zápasu jako mírný favorit a tuto roli i nakonec potvrdili. Po velmi přesvědčivém výkonu slavili zasloužené vítězství 10:4. Sparťané si tak připsali už třetí výhru v řadě a vezou se na hodně úspěšné bodové vlně.

30. listopad -1
Sparta spustila kanonádu a vypráskala Českou Lípu!

Vstup do zápasu vyšel o něco lépe Spartě, jelikož si velice rychle dokázala vytvořit několik šancí a prověřit hostujícího gólmana Dvořáka, ten byl však v pozoru. Hra pak byla vyrovnaná až do 6. minuty, kdy byl trochu přísně vyloučen Martin Beneš za hrubost. Jeho trest odpykal Ondřej Špalek a sparťané nakonec oslabení přežili bez úhony. Následovalo několik šancí na obou stranách, ale útočníkům se nedařilo prosadit se. Nakonec přišlo další vyloučení, tentokrát na straně České Lípy, když si musel jít na dvě minuty odpočinout Štěpán Slaný za bránění ve hře, a Sparta trestala. Garčar si všiml Košira a ten dokázal otevřít gólový účet zápasu. Netrvalo dlouho a dočkali jsme se i druhé branky a znovu to byla radost pohledět. Po přesné přihrávce pohotově pálil Ujhelyi a nejproduktivnější sparťan si připsal dvacátý bod v sezóně. S góly jakoby se roztrhl pytel, protože o pár chvil později se dokázal krásně prosadit Jaromír Ekl a snížil na 2:1. Oba celky se začaly hodně soustředit na defenzivní činnost a proto se hodně hrálo ze strany na stranu bez větších gólových příležitostí, jelikož všechny končili okolo středu hřiště. Až v 19. minutě přišla změna, když se síly na hřišti dostaly do nerovnováhy. Trest na dvě minuty si vysloužil Milan Garčar za bránění ve hře. České Lípě tak přerušila první siréna přesilovou hru, ze které si přenesla sedmačtyřicet sekund do druhého dějství.

Prostřední část zápasu začala Česká Lípa se zbytkem početní výhody, ale sparťané se dokázali zkoncentrovat a oslabení ubránit. Hosté se ovšem dostali do velkého tempa a ve 22. minutě pohotově vystřelil Kněžour a vyrovnal na 2:2. O dvě minuty později ale sparťanský útok sehrál krásnou kombinaci na jejímž konci byl Marek Zouzal a ten poslal svůj tým zpět do vedení. Ve 26. minutě byl sparťanům přiřknut samostatný nájezd, kterého se ujal Milan Garčar a sparťanský kapitán byl nekompromisní. Sparta se tak vrátila do dvoubrankového vedení. Velký díl na něm nesl i Martin Beneš, který svými skvělými zákroky doháněl hráče České Lípy k šílenství. Ve 28. minutě musel jít zchladit hlavu Slaný a Sparta tak dostala k dispozici druhou přesilovku v zápase. V ní si dokázala vytvořit spoustu šancí, ale početní výhoda tentokrát gólem neskončila. Pražané ale krůček po krůčku stupňovali svůj tlak a sklízeli ovoce. Na 5:2 zvyšoval Lukáš Ujhelyi a fanoušci si tak mohli zazpívat symbolickou "Pátou".Česká Lípa si následně opět zkomplikovala situaci, když se opravdu zybtečně nechal vyloučit Pastor za vrážení. Tato přesilovka měla podobný scénář jako ta předešlá, Sparta držela soupeře pod tlakem, ale nedokázala přesně zakončit. Ve 39. minutě ale přeci jen přesné zakončení přišlo. Koščo zůstal trestuhodně osamocen před Dvořákem, se kterým si dokázal poradit na výbornou. Ovšem za čtyřiadvacet sekund padla branka i na druhé straně. Štěpán Slaný dal svému týmu naději do třetí třetiny gólem na 6:3.

Úvod třetí třetiny byl trochu tvrdší, když velmi rychle zůstal na hřišti ležet Jaroš, naštěstí se ale ze zranění nevyklubalo nic vážného. Česká Lípa hodně zlepšila svůj výkon a hnala se za vyrovnáním, nakonec jí ale ve 46. minutě zbrzdil svým vyloučením Spilka. Sparta sehrála přesilovku krásně a po vynálezávé příhře Zouzala se z hranice brankoviště prosadil Garčar a zvýšil na 7:3. Rychle na to přišla už osmá branka Sparty, když Robert Košir zvyšoval na 8:3. Česká Lípa si následně vzala oddechový čas a vystřídala brankáře, ale její hráči jakoby rezignovali a začali kupit chyby a zbytečná vyloučení. Navíc byl proti nim nařízen už druhý nájezd v zápase. Tentokrát se k balónku postavil Jan Krejča, zvolil jednoduché zakončení a Sparta vedla 9:3. České Lípě trochu pomohla ke zlepšení výkonu vidina desátého inkasovaného gólu a nakonec mohla slavit snížení rozdílu skóre. Na 9:4 totiž upravoval v 52. minutě Lukáš Mlejnek. Sparta stejně "desítku" nakonec pokořila a postaral se o to Matěj Pruner, který nemilosrdně propálil Ponomareva. Sparta tlačila a snažila se přidat další branky, ale hostující brankář byl dobře připravený. Nakonec v závěru třetiny dostal dvě minuty za nesportovní chování Marvánek a hosté tak měli početní výhodu. Tu ale nevyužili a skóre tak vydrželo nezměněné až do konce zápasu. Sparta si tak připsala zasloužené vítězství, jelikož na hřišti dominovala a svého soupeře přestřílela v poměru 38:16.

Nejlepším hráčem zápasu za tým ACEMA Sparta Praha byl vyhlášen její kapitán Milan Garčar a za tým FBC 4CLEAN Česká Lípa si ocenění vysloužil Lukáš Mlejnek.

ACEMA Sparta Praha - FBC 4CLEAN Česká Lípa 10:4

branky: 9. Košir, 10. Ujhelyi, 24. Zouzal, 26. Garčar, 32. Ujhelyi, 39. Koščo, 46. Garčar, 47. Košir, 49. Krejča, 56. Pruner  - 12. Ekl, 22. Kněžour, 39. Slaný, 52. Mlejnek, rozhodčí: Jiří Müller - Matouš Novosad, vyloučení: 3:4, využití: 2:0, zásahy brankářů: Beneš 14 - Dvořák 26, Ponomarev 5, po třetinách: 2:1, 4:2, 4:1, diváci: 292

Dále čtěte