V prodloužení jsme se laxně zbavili jednoho bodu navíc, říká po prohře s Pardubicemi trenér Skalička

Deváté kolo Tipsport Superligy zaválo Spartu na východ Čech, přesněji do Pardubic. Utkání s domácím Sokolem bylo velmi dlouho vyrovnané a dospělo až do prodloužení. V tom ovšem Sparta padla a připsala si tak pouhý bod do tabulky.

30. listopad -1
V prodloužení jsme se laxně zbavili jednoho bodu navíc, říká po prohře s Pardubicemi trenér Skalička

Hned z kraje první třetiny byla mírně lepší Sparta a držela se více na balónku. Hra se však brzy vyrovnala a sparťanský brankář Beneš musel být velmi pozorný. Až v 7. minutě se do větší šance dostal Dominik Bartoš, bohužel ale trefil pouze břevno. Expardubický obránce byl velmi blízko premiérové trefě v letošní sezóně, ale nakonec to nevyšlo. Následně přišlo první vyloučení v zápase. Na trestnou lavici musel odejít pardubický Jan Bílý za nedovolené bránění. Přesilovku sparťané nevyužili a celkově se jim moc nepovedla, jelikož několikrát dovolila Pardubicím zahrozit z úniku. Domácí však ani jeden nevyužili. Hra se hodně přelévala ze strany na stranu a až v 15. minutě přišla změna. Jan Krejča musel na lavici hříšníků za držení a svou první přesilovku si zahrály i Pardubice. Netrvalo dlouho a pardubičtí hráči se prosadili. Tomáš Dlesk propálil Beneše a Pardubice mohly slavit první branku. V 18. minutě se zbytečně nechal vyloučit Formánek, když dostal dvě minuty za tvrdý zárok na Dominika Bartoše a Spartu čekal přesilovkový reparát. Tentokrát sparťané byli úspěšní, sehráli přesilovku mnohem lépe a Robert Košir vyrovnal na 1:1. Závěr třetiny sice patřil Pražanům, skóre utkání se však už nezměnilo, týmy tak odcházely do šaten za nerozhodného stavu.

Začátek druhé třetiny se nesl v duchu třetiny první,  protože hra byla velmi vyrovnaná, ovšem až do 25. minuty. V té předvedli Pražané nádhernou kombinaci na jejímž konci byl Lukáš Ujhelyi, který poslal Spartu do vedení 2:1. Zanedlouho se ve slibném úniku ocitl Svatoš, Levinský byl ale úspěšnější a udržel Pardubice ve hře. Domácí se snažili vstřelit kontaktní branku, ale sparťanští hráči drželi otěže hry pevně v rukou. Postupně se ale pardubičtí dokázali dostat do tempa a to nakonec vyústilo ve vyrovnávací branku.  Michal Janeček zakončil svou krásnou individuální akcí blafákem, na který byl Beneš krátký. Pardubice postupně získávaly vládu nad hřištěm a hosté se spíše bránili. To však také dlouho nevydrželo a hra se opět vyrovnala, ovšem střelcům se přestalo dařit a činili se spíše brankáři. Vyrovnaný stav 2:2 vydržel až do druhé sirény, oba celky tak čekala velmi náročná třetí třetina, ve které kdokoliv mohl urvat vítězství pro sebe.

Třetí dějství zápasu začali lépe domácí, obezřetně kombinovali a drželi balónek. Ve 43. minutě se Michal Janeček ocitl v úniku, ale Beneš předvedl skvělý zákrok. O minutu později se dostala do šance Sparta a z levé strany se prosadil Marek Zouzal a vrátil tak svému týmu vedení. O chvilku později se Svatoš dostal do dalšího úniku, ale opět byl vítězem Levinský, který držel naději Pardubic na vyrovnání. Ve 49. minutě bylo znovu vyrovnáno. Křižnou přihrávku zužitkoval Přemek Pakosta a srovnal stav utkání na 3:3. Oba dva týmy se hnaly za vítězstvím, ale pak se sparťanští hráči nechali zbytečně vyločit, když dvě minuty dostali hned dva hostující hráči. Marek Koščo s Markem Zouzalem museli opustit hřiště a Pardubice dostaly k dispozici přesilovku pět na tři. Domácí si vytvořili neuvěřitelný tlak, ale dvojitou početní výhodu nevyužili. Sparťané sehráli oslabení skvěle, famózní byl zejména brankář Beneš, který chytal opravdu neskutečně. Do konce třetí třetiny se už nic význačeného nestalo, zápas tak dospěl do prodloužení.

Hned z kraje prodloužení Pardubice nečekaně zahrozily, ale gól naštěstí nepadl. Sparťané ovšem hráli prodloužení s velmi riskantní strategií, kdy hráli ve čtyřech hráčích a bez brankáře. Tato taktika se jim také nakonec vymstila, když se po chybě Ujhelyiho dostal do šance Oubrecht a rozhodl o vítězství Pardubic trefou do prázdné branky. Pardubičtí si tak připisují dva body do tabulky, mezitím co Spartě připadá jeden bod. ,,V týmu se nenašel nikdo, kdo by vzal zodpovědnost na sebe," komentoval utkání trenér Sparty Radek Skalička a pokračoval: ,,Po dobře odehraném oslabení tři na pět i ten jeden bod bereme, nicméně v prodloužení jsme se laxně zbavili jednoho bodu navíc."

Nejlepším hráčem za tým Sokol Pardubice byl vyhlášen Michal Janeček a nejlepším hráčem za Spartu byl vyhlášen Dominik Bartoš.

Sokol Pardubice - ACEMA Sparta Praha 4:3 po prodloužení

branky: 15. Dlesk, 30. Janeček, 49. Pakosta, 64. Oubrecht - 19. Košir, 25. Ujhelyi, 44. Zouzal, rozhodčí: Kamil Sojka - Tomáš Sojka, vyloučení: 2:3, využití: 1:0, zásahy brankářů: Levinský 20 - Beneš 22, po třetinách: 1:1, 1:1, 1:1, 1:0, diváci: 371

Dále čtěte