Demolice Ostravy! Sparta ve třetí třetině nasázela pět branek a veze vítězství!

V rámci sedmého superligového kola se sparťané na východě Moravy utkali s Ostravou. Ve velmi důležitém utkání nakonec zvítězili vysokým rozdílem pěti branek 8:3. Zápas byl ovšem po první dvě třetiny velmi vyrovnaný. Výhru režíroval Svatoš s Ujheylim a Zouzalem!

30. listopad -1
Demolice Ostravy! Sparta ve třetí třetině nasázela pět branek a veze vítězství!

V začátcích zápasu byla mírně lepším týmem Ostrava, ovšem první velká šance zápasu hned tak nepřišla. Teprve až ve 4. minutě po krásné kombinaci zakončoval Jakub Mendrek, branku Sparty ale naštěstí minul. Ostravané se drželi více na míčku, sparťané však skvěle a velmi kompaktně bránili. Střelecké mlčení prolomil až v 7. minutě Ondřej Svatoš, který po důrazu na brankovišti otevřel skóre utkání. Krátkce na to ovšem porušil hostující Kareš pravidla a dostal dvě minuty za sekání. Oslabení Sparta sehrála více než dobře, až na jednu ostravskou šanci soupeře přehrála a přežila početní nevýhodu ve zdraví. Další výraznější situace jsme se dočkali až v 16. minutě, když domácí celek vyrovnal. Gól na 1:1 vstřelil z pravé strany hřiště Dominik Klimscha. Hra byla celkově velmi vyrovnaná, ani jeden z týmů nebyl vyloženě lepší a i proto se tak dlouho čekalo na góly. Toho jsme se nakonec přeci jen dočkali a to těsně před koncem prvního dějství. Přesně dvě sekundy před sirénou se po nádherné kombinaci zapsal mezi střelce Michal Kareš, když ze vzduchu sklepl míček do sítě a poslal Spartu do vedení.

Druhou třetinu začala lépe Sparta, hned po třiceti vteřinách se v samostatném úniku ocitl Krejča, na ostravského brankáře si ale bohužel nepřišel. Ve 22. minutě přišlo druhé vyloučení na sparťanské straně, jelikož se proti pravidlům provinil Košir. Tuto přesilovku už Ostrava využila. Na první střelu z levé strany Beneš ještě reagoval, ale na dorážku Jakuba Mendreka už byl krátký a bylo srovnáno. Hra se následně trochu přibrzdila, jen zřídka se jeden z celků dostal do vážnější šance. Až ke konci 28. minuty ostravané krásně sehráli přečíslení dva na jednoho, ovšem zakončující Eichner odkrytou branku hostů netrefil. Na to o minutu později našel skvělou odpověď Svatoš, který z předbrankového prostoru krásně trefil růžek branky a vrátil Spartě vedení. Ve 31. minutě přišla další velká příležitost Sparty, tentokrát však gól nepadl, ve skrumáži před brankou se nikdo nezorientoval. Hra postupně nabírala na obrátkách, Sparta se snažila vstřelit další branku, mezitím co Ostrava se hnala za vyrovnáním, tak jako tak se hrál pěkný florbal nahoru dolu. Další gól přišel až ve 38. minutě poté, co se Čonka-Skyba prosadil střelou z otočky z pravého mantinelu a vyrovnal na 3:3. To bylo pro druhou třetinu vše, týmy tak šly do kabin za vyrovnaného stavu.

Úvod třetí třetiny vyšel Spartě na výbornou. Zouzal nejdříve obral soupeře o balónek a pak i sám zakončil. Ostravský brankář Laja byl na jeho střelu krátký a Sparta tak vedla znovu o gól. Následně přišlo několik minut, které zcela patřily brankářům. Jak ostravský Laja, tak sparťnaský Beneš předváděli opravdu famózní zákroky. Tuto pasáž zápasu prolomil až v 50. minutě Lukáš Ujhelyi, který se téměř z poloviny hřiště prosadil svou střelou tahem a poslal sparťany do dvoubrankového vedení. Ostravě se následně podařilo Spartu zatlačit a dokonce si vybojovala i faul. Na dvě minuty musel opustit hřiště Jan Marvánek za bránění ve hře. Přesilová hra ale domácím nevyšla vůbec podle představ. Hned z kraje se v ní totiž v oslabení dokázal trefit Jaroslav Jaroš a zvýšit na 6:3. V 54. minutě přišlo vyloučení dvou hráčů naráz, z každého týmu musel odejít na trestnou lavici jeden hráč. Z Ostravy to byl Eichner za hrubost a ze Sparty Beneš za držení. Trest ovšem místo sparťanského golmána odpykal Pruner. Ostrava tedy dostala k dispozici vzácnou přesilovku čtyř hráčů proti třem, ale branku se jí vsítit nepodařilo. Sparťané naprosto kontrolovali hru a nechtěli připustit jakékoliv zdramatizování zápasu. Ostrava si tři minuty před koncem zápasu vzala oddechový čas a hned potom zkusila své štestí bez brankáře. Netrvalo ovšem dlouho a Ostrava inkasovala po sedmé. Laja byl sice v brance přítomen, ale Robert Košir ho stejně překonal a zvýšil už na 7:3. V poslední minutě ještě přidal kosmetickou úpravu na 8:3 Jaroslav Jaroš. Sparta tak deklasovala Ostravu a domů si právem odvezla velmi důležitý plný počet bodů. "Konečně jsme předvedli poměrně kvalitní práci v obraně. Navíc se nám dařili oslabení a ve třetí třetině jsme zápas rozhodli," dodal k utkání hlavní kouč Ondřej Kašpárek. 

Nejlepším hráčem utkání z týmu ACEMA Sparta Praha byl vyhlášen útočník Lukáš Ujhelyi a nejlepším hráčem z týmu FBC ČPP Bystroň Group Ostrava se stal brankář Štěpán Laja.

FBC ČPP Bystroň Group Ostrava - ACEMA Sparta Praha 3:8

branky: 16. Klimscha, 23. Mendrek, 38. Čonka-Skyba - 8. Svatoš, 20. Kareš, 29. Svatoš, 41. Zouzal, 50. Ujhelyi, 53. Jaroš, 59. Košir, 60. Ujhelyi, rozhodčí: Libor Gavlas - Lukáš Mikula, vyloučení: 1:4, využití: 1:0, zásahy brankářů: Laja 19 - Beneš 23, po třetinách: 1:2, 2:1, 0:5,

Dále čtěte