Zahrát si na mistrovství světa je zážitek na celý život, shodují se sparťané!

Juniorská reprezentace na mistrovství světa ve švédském Växjö zaznamenala bronzový úspěch. Po předvedeném výkonu v semifinále proti domácím Švédům však přišel lehký smutek. Zápas o bronzové medaile mladíkům vyšel a mohlo se slavit! ,,Byli jsme na tom mnohem lépe psychicky. Dokázali jsme se semknout a vzchopit po prohraném zápase," odůvodňuje zisk bronzových medailí Jan Krejča!

30. listopad -1
Zahrát si na mistrovství světa je zážitek na celý život, shodují se sparťané!

Ahoj chlapi, jaký je to pocit, odvézt si medaili z MS juniorů?

Jan Krejča: ,,Medaili mi odvezla přítelkyně ihned po zápase, tak jsem si ji moc neužil. Obával jsem se totiž, abych ji při bujarých oslavách někde neztratil. Ale k věci... Pocit je to určitě skvělý a zážitek na celý život. Na druhou stranu je medaile jen takovou upomínkou na MS. Mnohem více si vážím toho, jak jsem se dokázal za dvouletý reprezentační cyklus posunout. Jak florbalově a fyzicky, tak mentálně a lidsky. Nejen já, ale celý náš tým udělal obrovský pokrok. Zároveň mě hrozně potěšilo to, jak nás hnalo spoustu lidí vpřed. Měli jsme poměrně slušný kotel přímo v hale, který byl pořád slyšet. Nejvíce mě překvapilo, když jsem se dozvěděl, že spolužáci, kteří normálně florbal nesledují, nám fandili a koukali na naše zápasy, místo příprav na blížící se ústní maturity. Dokonce i má prababička, které bude letos úctyhodných 89 let, prý fandila z plných plic, když jsme hráli poslední zápas. Je to hezký pocit mít kolem sebe rodinu a přátele, kteří vám přejí úspěch."

Marek Zouzal: ,,Ahoj, vyhrát jakoukoliv medaili na MS je podle mě úžasný pocit, pro nás to je bronzová a je to zážitek na celý život. Celé MS jsem si naplno užil se skvělou partou lidí a jsem moc rád, že to zacinkalo."

Jan Eckhardt: ,, Ahoj, po vyhraném zápase o třetí místo to byl skvělý pocit, ale chvíli po té u mě začalo převládat zklamání ze ztraceného semifinále, protože jsme na Švédy opravdu měli..."


Jak byste shrnuli týmové působení na turnaji, mrzí vás hodně prohra v semifinále se Švédy? 

Jan Krejča: ,,Samozřejmě, že to mrzí. Švédi byli k poražení. Jinak turnaj bych zhodnotil kladně. I přes ne úplně povedené semifinále, jsme dvakrát dokázali porazit silné Švýcary a vyhráli jsme čtyři z pěti zápasů na turnaji, což se nám údajně podařilo jako prvnímu českému týmu na juniorském MS."

Marek Zouzal: ,,Celkově si myslím, že jsme odehráli velice dobré zápasy. Až na pár výpadků jsme plnili stoprocentně pokyny trenérů a přineslo to úspěch, přestože náš cíl bylo zlato. Bohužel právě v semifinále se Švédy to nevyšlo. Neproměňovali jsme šance oproti soupeři, který potrestal téměř všechny a to rozhodlo. Pořád mě mrzí, že jsme tento zápas nezvládli a nezažili tak atmosféru finále, protože jsme, alespoň z mého pohledu, byli lepším týmem. Naštěstí jsme se dokázali zvednout a zápas o třetí místo vyhrát."

Jan Eckhardt: ,,Prohra se Švédy mrzí opravdu moc, myslím, že jsme měli velkou šanci vyhrát celý turnaj. Švédy jsme přehrávali, bohužel jsme neproměňovali klíčové šance."

Který zápas pro vás byl nejtěžší? Proč?

Jan Krejča: ,,Těžké zápasy byly všechny, kromě toho druhého s Polskem, kdy jsme ušetřily nějaké síly. V ostatních zápasech jsme museli nechat vše. Fyzicky nejnáročnější byl logicky ten poslední o bronz. To jsem toho měl plné zuby už po druhé třetině. Ještě když úkol naší lajny bylo bránit nejsilnější první pětku soupeře. Nohy bolely a síly docházely. Ale když jde o medaili z mistrovství světa, dokáže člověk hodně překousnout."

Marek Zouzal: ,,Pro mě osobně to byl první zápas s Lotyšskem. Minimálně ze začátku jsem byl lehce nervózní asi jako všichni a taky to tak vypadalo i v průběhu celého zápasu. Jsem rád, že jsme to zvládli velice dobře a začali turnaj vítězně, protože nám to hodně pomohlo do dalších bojů."

Jan Eckhardt: ,,Já jsem odchytal jediný zápas proti Polsku, tedy, musím tvrdit, že pro mě osobně to byl nejtěžší zápas, ale cítil jsem se dobře, myslím, že jsem předvedl výkon, který se ode mě čekal."

Co bylo klíčovým úspěchem v boji o třetí místo?

Jan Krejča: ,,Byli jsme na tom mnohem lépe psychicky. Dokázali jsme se semknout a vzchopit po prohraném zápase. To se Švýcarům nepodařilo. Zklamání z nich sálalo ještě při rozcvičce před zápasem. My žili, hecovali se a podporovali jeden druhého. Oni mlčeli a jakoby z povinnosti se rozběhávali. Prostě jsme si za tím šli více než Švýcaři. Ale aby to nevyznělo špatně. Zápas to byl obrovsky těžký. My jsme ale udrželi koncentraci a pevnou obranou jsme si došli, dovolím si říct zaslouženě, pro medaile."

Marek Zouzal: ,,V zápase o třetí místo podle mě rozhodlo nejvíce psychické rozpoložení, v jakém jsme se nacházeli. Švýcaři měli těžší se vzpamatovat z prohry s Finskem, když ještě těsně před koncem vedli a finálový duel měli na dosah. Zápas byl jinak velice vyrovnaný a myslím si, že to byl ten základní faktor, který rozhodl o tom, kdo si odveze bronz."

Jan Eckhardt: ,,Myslím, že nejdůležitější bylo, dostat se psychicky z prohry v semifinále, což jsme zvládli lépe než Švýcaři."

Máro, ty jsi si v boji o třetí místo velmi smolně vstřelil vlastní gól, pár vteřin před tím, jsi však jeden vstřelil do branky Švýcarů, rozhodilo tě to?

Marek Zouzal: ,,Upřímně mě to na chvíli trochu rozhodilo, ale řekl jsem si,  že na to nesmím myslet a hrát stále svou hru."

Co byste vzkázali mladším generacím po takovéto zkušenosti?

Jan Krejča: ,,Chtěl bych jim říct, aby se florbalem hlavně bavili. Zároveň pokud mají chuť se zlepšovat, aby se nebáli si přidávat. Kamarádi kolem si z vás možná budou nějakou dobu utahovat, ale později k vám budou vzhlížet. Tomu, aby se člověk dostal do repre, respektive na MS, musí hodně obětovat. Já například musel kvůli MS odložit část maturit na září. Ale rozhodně toho nelituji. Mějte chuť posouvat a nebraňte se výzvám. Sice je to dřina, ale výsledky stojí za to!"

Marek Zouzal: ,,Především je hlavní, aby se člověk florbalem bavil a určitě se vyplatí na sobě makat a dřít. Přeci jenom, pro takové okamžiky, jako je například MS, ten sport hrajeme a je to výborný pocit, když se ty nekonečné hodiny tréninku takto vrátí!"

Jan Eckhardt: ,,Makat se určitě vyplatí, koukejte to za ty dva roky už konečně vyhrát!"

Dále čtěte