Fyzioterapie je každým rokem vnímána více pozitivně, říká fyzioterapeutka Míša Hricková!

V letošní sezóně Sparta přišla s novinkou pro své členy a jejich rodinné příslušníky. Fyziokonzultace se staly velmi oblíbené a pro toho, kdo ještě neví, zda by fyziokonzultaci potřeboval, jsme připravili rozhovor s fyzioterapeutkami Míšou Hrickovou a Vendy Nechvátalovou, které působí v našem klubu.

Klubové zprávy | 30. listopad -1
Fyzioterapie je každým rokem vnímána více pozitivně, říká fyzioterapeutka Míša Hricková!

Ahoj, od letošní sezóny máte ve Spartě na starost fyziokonzultace, které probíhají jak na Podvinném mlýně tak na Barrandově. Můžete nám přiblížit, co se na konzultacích odehrává a jakou máte odezvu od dětí/rodičů?

Míša: ,,Ahoj, fyziokonzultace vznikly nejen, jako porada pro hráče, ale i jejich rodinné příslušníky. Kdo má zájem, tak se může přihlásit na členské sekci. Dále nás mohou oslovit i trenéři jednotlivých kategorií a poslat nám hráče, u kterého začnou pozorovat nějaký pohybový problém či bolest. My už pak posoudíme, jestli stačí jednorázová pomoc nebo dále odešleme na intenzivnější rehabilitaci či lékařské vyšetření. Doposud jsou odezvy velice pozitivní, spousta rodičů si chválí, že mohou rychleji vyřešit problém svých dětí a nic jim poté nebrání pokračovat v trénincích. Díky probíhajícím konzultacím u hrací plochy, nás mají rodiče ihned k dispozici a nemusí jezdit jinam."

Vendy: ,,Ahoj, na začátek zjednodušeně, co jsou vlastně fyziokonzultace. Jedná se o formu konzultace zdravotního stavu pohybového aparátu s fyzioterapeutem. Pokud máte nějaký problém, přijdete za námi, my provedeme vyšetření, na základě kterého se následně společně domluvíme na dalším postupu. To co je v našich silách ošetříme na místě, například odblokujeme, zatejpujeme, naučíme vás cvičení na doma a stanovíme termín kontroly. Můžete samozřejmě přijít i tehdy, kdy vás nic nebolí, ale chcete jen doporučit vhodné sportovní boty, dát tip na nějakou formu regenerace a naučit pár kompenzačních cviků."

Kdo k vám na konzultace chodí nejčastěji? Jsou to malé děti, nebo spíše starší skupina hráčů?

Míša: ,,Prozatím máme nejvíce mladší děti. Ti přicházejí primárně z preventivních důvodů."

Vendy: ,,Já osobně musím říci, že se častěji setkávám s mladšími hráči, kteří přijdou většinou když už vznikne nějaký problém, nebo na žádost rodičů o preventivní konzultaci".

S jakými zdravotními problémy se u mládeže potýkáte nejčastěji?

Míša: ,,Nejvíce se setkáváme s problémy držení těla, tzv. vadné držení těla, dále pak plochonoží příčné i podélné a svalové dysbalance způsobené jednostrannou zátěší či ochablým svalstvem. Pochopitelné jsou také akutní úrazy, jako výrony, zlomeniny či tržné rány."

Vendy: ,,Je třeba rozlišit zdravotní problémy úrazové a neúrazové. Z těch úrazových se jedná nejvíce o distorze, tedy různé vymknutí a výrony hlezenních kloubů či zranění kloubů kolenních. U neúrazových jsou častější spíše bolesti kolenních kloubů či zad dlouhodobého charakteru."

Jak moc je důležitá kompenzace při jednostranném sportu jako je florbal? Jakou kompenzaci doporučujete nejčastěji?

Míša: ,,Kompenzace je důležitá u všech jednostranných sportů a florbal není výjimka. Naopak s přibývajícím zájmem o tento sport a s větší intenzitou tréninků je velice důležitá. Je potřeba zapojit střed těla, který drží pohybový aparát, ale nedá se to zcela zobecnit. Kompenzace je tvořena na míru dle věku, zátěže a problému. Skvělým sportem pro kompenzaci a rovnoměrné zapojení celého těla je plavání."

Vendy: ,,V dnešní době je specifická sportovní příprava zařazována už od dětského věku a na sportovce jsou tedy dlouhodobě kladeny velké nároky, jak fyzické tak i psychické, v době intenzivních tréninků, které při nedostatečné kompenzaci a vyrovnání jednostranné opakované zátěže mohou mít negativní vliv na pohybový aparát. Florbal je také kontaktním sportem a riziko vzniku zranění se při neadekvátní funkci pohybového aparátu výrazně zvyšuje. Proto je vhodná kompenzace velmi důležitou součástí celé sportovní přípravy. Nelze říct obecně, jaká kompenzace je nejvhodnější. U každého hráče je důležité zaujmout individuální přístup a doporučit kompenzační cvičení, naučit ho správně pohybové návyky a najít vhodnou formu regenerace."

Jak vnímáte současný stav fyzioterapie v moderních sportech jako je například florbal?

Míša: ,,Fyzioterapie je každým rokem vnímána více pozitivně a nachází své místo i v moderních sportech. Je hezké pozorovat, že Vás nevyhledávají pouze lidé, co už problém a bolesti mají, ale i ti, co je mít nechtějí. Více se hledí na prevenci u dětí a fyzioterapeuti začínají být nedílnou součástí spousty klubů nejrůznějších sportů."

Vendy: ,,Asi většinou záleží na přístupu klubu, sportovní úrovni i samotné iniciativě sportovců. Myslím, že na florbalové Spartě je přístup k fyzioterapii nadprůměrný a to je super, jiné kluby takové možnosti nemají. Obecně je však bohužel fyzioterapeutická péče sportovců většinou nedostatečná a to zejména u dětských a dorosteneckých kategorií, u kterých by naopak měla být fyzioterapii věnována zvýšená pozornost."

Co vás na práci fyzioterapeutů nejvíce baví a vytvořily jste si ke Spartě nějaký vztah za dobu působení v tomto klubu?

Míša: ,,Vztah ke Spartě jsem si již vytvořila velice pevný! V klubu působím čtvrtou sezónu a otevřené a rodinné atmosféře se tu nedá odolat. :-) Na fyzioterapii a hlavně na té sportovní mě baví adrenalin, který nabízí. Je potřeba potíže řešit rychleji než v klasické fyzioterapii, ale zároveň sportovci své tělo lépe vnímají a spolupráce s nimi je jednodušší."

Vendy: ,,Propojenost celého těla. To, jak jedna část může fungovat správně pokud funguje špatně jiná a to, že problém v jednom místě nemusí znamenat, že je tam i jeho příčina. A pak taky výsledky a ten pocit když se to povede... Ale to je asi jasné! Co se vztahu ke Spartě týká, působím zde zatím krátce, ale líbí se mi, jak klub funguje, tím pádem cítím, že si vztah ke klubu postupně buduji."

Věříme, že Vám článek přinesl další užitečné informace spojené s fyzioterapií a neváhejte naše fyzioterapeutky kontaktovat přes členskou sekci v záložce FYZIO.